Istorijski datum obeležen i u Vukovaru

Završno veče projekta posvećenog Vidovdanu, u organizaciji Ustanove u kulturi Srpski dom održano je 28. juna u Vukovaru.

Maja Milanović 02.07.2024.

Na dan kada srpska pravoslavna crkva proslavlja jedan od najvažnijih praznika naše istorije Vidovdan, prisećajući se svih onih koji su u prošlosti stradali u odbrani otadžbine, Srpski dom je i ove godine realizovao projekat pod nazivom „Obeležavanje značajnih nacionalnih i verskih datuma iz srpske istorije – Vidovdan 2024.“

- Ovo je treći put po redu da se provodi ovaj projekat, što sugeriše da bi to i bilo ono što smo od početka nameravali, a to je da bude tradicionalno. Ono što mi je želja za budući period jeste da ovaj projekat bude i međunarodnog karaktera. Ove godine imamo i naznake toga, zato što je naš današnji predavač iz Republike Srpske, ali i u pravom smislu te reči voleo bih da učestvuju i deca iz zemalja regiona, recimo srpskih škola iz Rumunije, Mađarske, Crne Gore i slično. Mi smo određene radnje ka tom ostvarenju i preduzeli, a nadam se da ćemo sledeće godine to i realizovati – kaže direktor Srpskog doma Nebojša Vidović.

Kao i prošlih godina, radovi na pomenuti projekat prijavljivani su u tri kategorije a to su literarni radovi osnovnih škola odnosno za učenike sedmih i osmih razreda, literarni radovi za srednjoškolce i likovni radovi koji objedinjuju osnovnu i srednju školu zajedno. Ukupno je prijavljeno 52 rada i sve sa ciljem jačanja i razvijanja svesti o pripadnosti srpskoj etničkoj zajednici.

- Apsolutno je važno da deca i na ovaj način neguju i obeležavaju datume kao što je današnji. Ne samo Vidovdan, nego i Sveti Sava, to su dva možda i najveća i najznačajnija praznika koja objedinjuju celo srpstvo i mnogo su više od samog praznika. Oni su zaista nešto što možemo reći da je deo našeg genetskog koda – dodaje Vidović.

Stefan Bugarski čita svoj nagrađeni rad

U likovnom delu konkursa treće mesto zauzela je učenica vukovarske Gimnazije Anđela Kosanović, druga je učenica Srednje škole Dalj Ela Zetajić, dok je prvo mesto zauzeo Gimnazijalac Gabrijel Mihajlović. Nagrađeni literarni radovi u kategoriji osnovnih škola su na trećem mestu Mihajlo Dokmanović iz Trpinje, Tara Sekulić iz Vukovara i prva je Milica Radišić takođe iz Vukovara. U kategoriji literarnih radova srednjih škola na trećem mestu je Nebojša Pavić iz Gimnazije Vukovar, druga Biljana Mazur iz Ekonomske škole, a najbolji nagrađeni rad napisao je učenik Ekonomske škole Stefan Bugarski.

- Napisao sam pesmu pod nazivom „Čoveče koji srpskom zemljom stupaš“ i u toj pesmi govorim o Srbiji i njenim vrednostima, naravno, pominjem i Vidovdan. Tema je bila zahtevna, ali snašao sam se, inače pišem i učestvujem u različitim konkursima, ali nisam nikada osvojio prvo mesto tako da sam ponosan – rekao je petnaestogodišnji Stefan Bugarski.

Osim svečane dodele nagrada nagrađenim učenicima, prisutni su poslušali i stručno predavanje profesora doktora Boška M. Brankovića na temu „Vidovdan i osmansko osvajanje Beograda 1521. godine – jedno razmišljanje iz današnje perspektive“, kao i predavanje profesorice srpskog jezika Jadranke Radošević „O moj Vide, viđeni, o moj dragi suđeni“.