Izložbom se prisetili srpske srednjovekovne istorije

U Srpskom domu u Vukovaru 24. juna otvorena je izložba vladarske zadužbine Nemanjića.

Maja Milanović 25.06.2024.

Zadužbine loze Nemanjić imaju dubok istorijski i duhovni značaj za srpski narod, te su svedočanstvo snage srpske srednjovekovne države, kao i vrednosti i kulture koju je srpski narod očuvao tokom burne istorije. Srpska arhitektonska i slikarska dostignuća nastala za vreme dinastije Nemanjić pripadaju samom vrhu evropskog slikarstva i arhitekture, pa su upravo zato organizatori ove izložbe priuštili vukovarskoj publici još jedan bogat kulturni program.

-Posetioci imaju priliku sa vide ono što je dinastija Nemanjić ostavila nama u nasleđe, ali ne samo nama, nego i čitavom svetu jer se upravo na ovih deset panoa može videti svetska arhitektura koja je impozantna, ukazuje na razvoj jedne države, govori o visokom kulturnom nivou i na neki način o susretu istoka i zapada. Verovatno nismo ni sami svesni sve šta nam je ostavljeno u nasleđe, pa često to i zaboravljamo, ali i ova izložba je, na nekakav način, dobar podsetnik da upoznamo sami sebe, odnosno naše kulturno nasleđe – rekao je predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić.

Izložba je građanima pripremljena u saradnji sa Muzejom grada Beograda, a želja organizatora je bila da se posetiocima pobliže predstavi Bogorodičina crkva u Studenici, Žiča, Mileševa, Gračanica, Dečani, kao i druge građevine.

-Ovde imamo priliku da vidimo deset manastira, po nama i po autorima postavke, deset najlepših vladarskih zadužbina dinastije Nemanjić. Ono što mi učimo kao kanon, sa čime se ponosimo i šta čini naše nasleđe u skraćenoj verziji može se videti ovde, od Studenice pa do Mateiča, izbor najlepših objekata i jedna priča o sakralnoj arhitekturi i slikarstvu. Kada pričamo o ovom periodu, o zadužbinama naših Nemanjića, znamo šta za srpsku državnost i kulturu, za sve ono što nas čini kao Srbe šta Nemanjići znače, oni su očevi naše nacije. Ovo jeste jedan očekivani izbor autorke profesorke sa katedre za srednji vek Dragane Pavlović i profesorke Aleksandre Kučeković sa Fakulteta likovnih umetnosti, uz mene i Filipa Šolna, napravili smo ovaj izbor i potrudili se da ovako kolažirani i dizajnerski dobro izgledaju. Što se tiče fotografija i kompletne dokumentacije moramo da naglasimo i da se zahvalimo Fondu Blago koji čine naši ljudi koji žive negde u rasejanju, ali su uložili veliki napor i velika sredstva da imamo izuzetne fotografije u jako dobroj rezoluciji, a koje oni za ovakve projekte ustupaju – izjavila je direktorka Muzeja grada Beograda i muzeja u sastavu Jelena Medaković.

Izložba je prvi put bila izložena u Beogradu na trgu ispred spomenika Stefanu Nemanji, nakon toga u Subotici, a ovo je prvo gostovanje pomenute izložbe izvan granica Republike Srbije. Posetioci izložbu vladarske zadužbine Nemanjića u Vukovaru imaju priliku videti u Srpskom domu do 7. jula.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.