Javni poziv za nagrade SKD „Prosvjeta”

Predlozi za godišnje nagrade Srpskog-kulturnog društva „Prosvjeta“ primaju se do kraja ove godine.

SKD Prosvjeta Logo

Iz Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ pozivaju sve pododbore, pojedince i institucije da Glavnom odboru upute svoje predloge za dodelu godišnjih nagrada i priznanja za 2022. godinu. Tekst poziva prenosimo u celosti.

JAVNI POZIV ZA NAGRADE

Na temelju odluke Glavnog odbora od 28. novembra 2022. godine Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta” raspisalo je javni poziv za predlaganje kandidata za dodjelu godišnjih nagrada i priznanja:

  1. „Sava Mrkalj”, godišnja nagrada za poseban doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj. Za nagradu ravnopravno konkurišu autori svih vidova kulturnog stvaralaštva i istaknuti organizatori kulturnog života našeg naroda. Nagrađuje se djelo (knjiga, film, predstava, manifestacija) iz 2022. godine, ali i cjeloviti doprinos kulturnom stvaralaštvu. Nagrada se sastoji iz umjetničkog reljefa sa likom Save Mrkalja, kako ga je zamislio i stvorio Vojin Bakić, i novčanog iznosa o kojem odlučuje Glavni odbor.
  2. „Desanka Đorđević”, godišnja nagrada pojedincu za zasluge u oblasti amaterskog stvaralašva SKD “Prosvjeta”.
  3. Zlatna značka, godišnje priznanje koje se dodjeljuje u posebnim prilikama istaknutim članovima Društva ili zaslužnim pojedincima izvan redova naše zajednice koji su zadužili Društvo, doprinoseći ostvarenju njegovih ciljeva.
  4. Povelja SKD “Prosvjeta”, godišnje priznanje koje se dodjeljuje institucijama za doprinos radu i razvoju programa SKD “Prosvjeta”.

Ovim putem pozivamo sve naše pododbore, pojedince i institucije da Glavnom odboru SKD „Prosvjeta” upute svoje prijedloge za dodjelu godišnjih nagrada i priznanja za 2022. godinu. Da bi prijedlog bio razmatran mora sadržavati iscrpno obrazloženje u kojim je, pored ostalog, predlagač dužan ukazati na dosadašnje javne ocjene rada predloženog autora u srpskoj i/ili hrvatskoj kulturi.

Godišnje nagrade i priznanja SKD „Prosvjeta“ biće svečano uručene dobitnicima na Dan Društva Sv. Savu 27. januara 2023. godine.

Prijedlozi se primaju do 31. decembra 2022. i mogu se dostaviti na e-mail skdprosvjeta@skdprosvjeta.com, a naknadno poštom na adresu: SKD „Prosvjeta”, Berislavićeva 10, pp 739, 10000 Zagreb ili predati u upravi Društva na adresi: Berislavićeva 10, Zagreb.

GLAVNI ODBOR SKD PROSVJETA”