KUD-ovi i udruženja ove godine dobili nešto više sredstava

U Zajedničkom veću opština 17. maja potpisani ugovori o raspodeli sredstava između ove institucije i predstavnika kulturno-umetničkih društava i udruženja.

KUD-ovi ZVO

Savet za nacionalne manjine svake godine raspisuje konkurs za raspodelu sredstava prema svim učesnicima u kulturnim delatnostima. Za sredstva konkuriše i Zajedničko veće opština za finansiranje svojih manifestacija, a tokom vremena su i pojedina kulturno-umetnička društva i udruženja odlučila da za sredstva konkurišu u zajednici sa ZVO-om. To im na neki način olakšava samu proceduru jer im Zajedničko veće opština u tome nudi svoju tehničku i logističku podršku.

– Danas smo potpisali ugovore sa devet KUD-ova i udruženja koji za sredstva konkurišu u zajednici sa ZVO-om. Verujemo da takav način uliva više sigurnosti za društva jer mi u tome pružamo neophodnu i kvalitetnu tehničku podršku. Sva tako dodelјena sredstva ležu na za to otvoren, odnosno poseban, račun unutar našeg računa sa koga se dalјe prebacuju na podračune udruženja koja ih onda koriste isklјučivo za one namene za koje su sredstva zatražena – objasnio je predsednik Odbora za kulturu ZVO-a Nebojša Vidović.

Ove godine iznos sredstava za koja su udruženja konkurisala je ili isti ili je za pojedina udruženja nešto veći nego prošle godine što je dobro jer omogućava njihov nesmetan rad. Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine jedno je od onih koje je ove godine za svoje programe dobilo više sredstava.

– Mi smo iznosom koji smo dobili zadovolјni i sa onim što dobijemo od naše opštine sasvim uspešno finansiramo sve manifestacije koje tokom godine održavamo. Sredstvima koje nam je preko ZVO-a dodelio Savet za nacionalne manjine finansiraćemo manifestacije Dani zavičaja i folklora, Sportske igre, Slavu društva i Radionicu zdrave hrane – kaže predsednik ZUSOP-a Rajko Lukić.

Među potpisnicima ugovora bila je i predstavnica Srpskog kulturno-umetničkog društva Sv. Sava iz Tenje Zorana Vuksanović.

– S obzirom na to da smo na neki način krenuli iz početka, jer imamo novu upravu i nove igrače, do sada smo uspevali sa ovim sredstvima da isfinansiramo sve naše aktivnosti. To su ujedno i jedina sredstva koja imamo tokom godine, a ove godine su nam ona i povećana za 6.000 kuna tako da smo vrlo zadovolјni – rekla je Zorana Vuksanović koja u društvu obavlјa posao sekretara.

Ugovore sa udruženjima potpisao je predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić koji je tom prilikom svim udruženjima koja za sredstva konkurišu u zajednici sa ZVO-om zahvalio na dosadašnjoj saradnji za koju se nada da će u budućnosti biti još bolјa.

– Nadam se da ćemo saradnju koja je i sada veoma dobra još dodatno unaprediti. Zajedničko veće opština ove godine je izdvojilo značajnija sredstva za unapređenje i jačanje kapaciteta udruženja i verujem da ćemo pored ovih sredstava koja dodelјuje Savet za nacionalne manjine, gde je ZVO samo u ulozi posrednika i pomagača, imati i mogućnost da finansijski pomognemo još neke manifestacije za koje Savet nije izdvojio sredstva. Što se tiče ovih sredstava ona će biti prebačena na podračune udruženja čim ih Savet prebaci na naš poseban za to otvoren račun – rekao je Drakulić.

Ugovore sa Zajedničkim većem opština potpisali su predstavnici KUD-a Sloga iz Vukovara, VSPD Javor iz Vukovara, KUD Branko Radičević iz Dalјa, SKUD Sv. Sava iz Tenje, KUD-a Branislav Nušić iz Borova, ZUSOP Borovo, KUD Ostrovo iz Ostrova, KUD Zora iz Silaša i KUD Živojin Živko Mandić iz Kneževih Vinograda.