Loše stanje spomeničke baštine NOB-a na području Vinkovaca

U Srpskom kulturnom centru predstavljena Foto-monografija „Spomenici NOB-a vinkovačkog kraja nekad i sad” u izdanju ove ustanove u kulturi.

Spomenici NOB-a Vinkovci monografija skc

Ovogodišnji program Srpskog kulturnog centra sredom započeo je sinoć predstavljanjem Foto-monografije „Spomenici NOB-a vinkovačkog kraja nekad i sad” autora Srđana Sekulića i Nikole Milojevića. Ovo je druga u nizu publikacija koju je realizovao ovaj autorski dvojac koji na taj način želi da skrene pažnju na stanje u kojem se danas nalazi spomenička baština posvećena Narodnooslobodilačkoj borbi i žrtvama koje su pale tokom Drugog svetskog rata na prostoru istoka Hrvatske.

– Razvojem Srpskog kulturnog centra i brojnih aktivnosti koje ova naša kulturna ustanova održava stekli su se uslovi da tu našu ideju i ostvarimo. Nakon što smo objavili foto-monografiju posvećenu spomenicima NOB-a sa teritorije bivše opštine Vukovar, koja se prostirala od Iloka do Klise, uspeli smo da objavimo i novu publikaciju posvećenu spomenicima NOB-a vinkovačkog kraja. Time smo zapravo obradili celokupan prostor Vukovarsko-sremske županije osim naravno županjskog dela u kome zapravo ima i najmanji broj takvih spomenika. Kada je ova tema u pitanju preostaje nam još da ove godine na isti način obradimo i osječki kraj na čemu smo već počeli da radimo – rekao je Srđan Sekulić.

Najveći izazov za autore bilo je prikupljanje informacija o lokacijama na kojima se spomenici nalaze. Kada je reč o vinkovačkom kraju literatura i izvori bili su prilično oskudni.

– Jedino što smo imali kao putokaz bila je jedna brošura izdana 1975. godine, dakle petnaest godina pre poslednjeg rata i vremena kada te ideje više nisu bile popularne. Međutim, zahvaljujući internetu i nekim drugim izvorima uspeli smo da otkrijemo i spomenike i spomen-ploče za koje se malo znalo. Dakle, taj istraživački deo bio je zapravo i najzahtevniji, a onda i sam terenski rad jer je sve te lokacije trebalo obići i fotografisati – objasnio je Sekulić.

Iz svega što su na terenu mogli da vide zaključak je da je stanje spomeničke baštine na području Vinkovaca jako loše. Velik broj spomenika je trajno uništen i uklonjen, a ono što je preostalo je u lošem stanju.

– Pronaši smo podatke o 82 mesta, a obilaskom terena i prelistavanjem starih novina locirali smo 86 spomenika. Verujemo da je broj spomenika bio i veći i zapravo očekujemo da ćemo nakon što ova monografija bude predstavljena širom ovog prostora doći i do novih podataka. Kada je reč o vukovarskom kraju zaključili smo da je do pre tri godine nedostajao svaki treći spomenik, a kada je u pitanju vinkovački kraj od 86 spomenika koje smo locirali više nema 41 spomenika, odnosno skoro polovina njih je uništena. Ti podaci dovoljno govore i o stanju i o odnosu društva prema antifašizmu i spomeničkoj baštini posvećenoj događajima iz NOB-a i Drugog svetskog rata – govori Nikola Milojević koji je većim delom bio angažovan na pripremi popratnih tekstova u ovoj publikaciji.

Plan je da ovaj autorski dvojac nastavi sa daljnjim istraživanjem ove teme i da svoj dosadašnji rad predstave na širem prostoru Hrvatske, ali i u matičnoj državi Srbiji.

– Već imamo poziv iz Arhiva Vojvodine iz Novog Sada gde ćemo predstaviti obe do sada objavljene monografije, a ići ćemo u svako mesto u koje nas pozovu i gde ova tematika izaziva zanimanje i pažnju – naglašava Milojević.

Rad Srđana Sekulića i Nikole Milojevića podržao je i Lazo Đokić, predsednik Udruženja antifašista grada Vukovara koje već godinama unazad uporno radi na očuvanju, obnovi i održavanju spomeničke baštine na području Vukovara.

– Autorima izražavam zahvalnost na onome što su do sada uradili i nadam se da će njihov rad podstaći i neke druge ljude, autore i istoričare da se uključe u tu priču i daju svoj doprinos da očuvamo uspomenu na naše pretke koji su postradali i dali svoje živote za našu slobodu. Mi toga ne treba da se stidimo i treba to da čuvamo, a ako nešto nije zapisano i na ovaj način obrađeno onda, kaže naš narod, to kao da se nije ni dogodilo – zaključio je Đokić.

Milojević i Sekulić zahvalili su svima koji su ih podržali u radu kao i na logističkoj podršci koju im je pružilo Zajedničko veće opština.

Program „SKC sredom” biće od sada održavan svake srede, a nastavlja se već 8. februara kada će biti predstavljena knjiga autora Dragoljuba Vojnovića „Dve priče”.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.