Manifestacija koja okuplja decu

U Domu kulture u Trpinji u subotu 29. juna održana je manifestacija „Đeram – deca čuvari tradicije“.

Tijana Živanović 02.07.2024.

Kulturno-umetničko društvo Mladost iz Trpinje i tamošnji pododbor Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ proteklog vikenda organizovali su manifestaciju koja okuplja najmlađe ljubitelje srpskog folklora iz Republike Hrvatske i regiona.

- Ovakva vrsta manifestacija je značajna za naše društvo jer sklapamo nova prijateljstva i na taj način smo sklopili prijateljstvo i sa društvima iz Republike Srbije i Republike Srpske. Veoma sam zadovoljan brojem dece u našim grupama i kod nas u Trpinji se veoma neguje tradicija. Posebno bih pohvalila broj momaka u našem društvu s čime mnoga društva imaju problem. Trudimo se da naša tradicija i kultura živi, da prenosimo ono što smo naučili na seminarima. Ne želimo da dopustimo da naš folklor nestane – rekao je predsednik KUD-a ,,Mladost’’ iz Trpinje Saša Radić.

Trpinjski Đeram je i ove godine okupio veliki broj učesnika, njih 100 su ponosno predstavili tri kulturno-umetnička društva čiji su članovi. Gosti su bili KUD „Branko Radičević“ iz Siriga, KUD „Zavičajno“ vrelo iz Kucura, KUD „Zlatne strune“ iz Pivnice.

- Mi postojimo kratko vreme kada pogledamo koliko naši domaćini postoje. Ovo nam je druga godina u Trpinji, a mi postojimo svega tri godine. Ovde je sve divno, od domaćina do gostoprimstva. Svrha Đerma je da deca čuvaju svoju tradiciju, kulturu, da se upoznaju, druže i pre svega da putuju. Imamo dve grupe, mlađu dečiju grupu i prvi sastav, a danas smo došli sa 18 dece i predstavićemo se sa Igrama iz Toplice - voditeljka dečije grupe KUD-a Zlatne strune Jelena Kukić.

Trpinjski KUD je na scenu izašao sa svoje tri grupe, gde se predstavio sa igrama ,,Cigančice malena’’, Igre iz Šumadije i novopostavljenom koreografijom „Igre iz Zapadne Slavonije’’.

- Ove godine smo vredno radili na novoj koreografiji. Materijal za nju dobili smo na seminaru organizovanom od strane Zajedničkog veća opština. Naš koreograf je odlučio da iskoristimo nova znanja kako bi staru koreografiju obogatili novim koracima. Naša grupa je sastavljena od grupe prijatelja koja se druži svakodnevno van folklora, možemo reći da se najbolje osećamo u kolu – rekla je Maja Iđoški koja preko 13 godina igra trpinjske folkloraše.

Manifestacija je koncipirana tako da povezuje kulturno-umetnička društva koja u cilju očuvanja srpske tradicije i folklora deluju u Srbiji i Hrvatskoj.