Manifestacija kojom decu podstiču ka pisanju poezije

Održano završno veče konkursa Deca pesnici roda svoga u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije.

Tijana Živanović 20.06.2024.

Salu Srpskog doma u sredu 20. juna je ispunio dečiji smeh zahvaljujući manifestaciji koju već devetu godinu organizuje županijsko Veće srpske nacionalne manjine. U sklopu manifestacije proglašeni su, pročitani i nagrađeni najuspešniji učenički radovi.

- U projektu učestvuju deca iz škola u kojima se nastava izvodi po modelu A, odnosno na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i veoma smo zadovoljni ovogodišnjim brojem prijavljene dece. Isto tako, cilj nam je izdavanje zbirke literarnih radova, kako bi se đaci mogli ponositi svojim dostignućem, koje nije malo – istakao je predsednik VSNM Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

Učenici sedmih i osmih razreda Osnovnih škola pisali su poetske radove na unapred predložene teme. Teme ovogodišnjeg konkursa su bile ,,Dan kada sam bila ponosna’’, ,,Tako je meni pričala moja baka’’, a najzastupljenija tema je bila ,,Da sam ja pesnik’’. Prvo mesto je zeuzeo Luka Radan učenik sedmog razreda OŠ Bršadin, drugo mesto je osvojila Vladana Maričić učenica osmog razreda OŠ Trpinja, a treća je bila prošlogodišnja pobednica Nikolina Gavrilović učenica osmog razreda OŠ Negoslavci. Nagrada je dodeljena i najlepšem ćiriličnom rukopisu, a nju je odnela učenica sedmog razreda OŠ Borovo Anisija Aleksić.

- Tema za koju sam se ja odlučila je isto tako i tema koja je bila najzastupljenija na konkursu, a to je ,,Da sam ja pesnik’’. U svojoj poeziji govorim o maštanju i ulepšavanju sveta sa pesmama koje pišem. U slobodno vreme, uz poeziju, volim da pišem prozu. Moja majka mi je prenela ljubav prema poeziji – rekla je Vladana koja je isti dan proglašena i za đaka generacije.

Zaprimljen je velik broj radova iz osam Osnovnih škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Radove je ocenjivala stručna komisija koju su činile profesorke Milica Stojanović, Jadranka Radošević, Snežana Šević, Milica Šarčević Tunjić, Vesna Vujić, Slađana Milješić Ćićić i Liljana Bajac Nikolić.

- Ove godine smo hteli da podstaknemo decu na pisanje poezije jer smatramo da su deca najiskrenija kada pišu pesme i to je najlepše što oni mogu da pruže. Pokazali su interes, želju i volju da govore na svom maternjem jeziku i ono što je nama posebno važno jeste pisanje rukopisne ćirilice gde su takođe pokazali veliki trud, volju i rad i ove godine smo dobili prelepe radove – ponosno je istakla članica stručne komisije Vesna Vujić.

Na početku programa o pesmama i pesnicima publika je imala priliku da pogleda i posluša Poetskomuzički prikaz u izvođenju pozorišnih i muzičkih umetnika Jelice Kovačević, Željka Savića i Miodraga Jakšića.

- Drago mi je videti ovoliku mladež pred nama. Danas ćemo učenike i nastavnike provesti kroz vremeplov, od Jefimije naše prve pesnikinje, do Isidore Sekulić i Desanke Maksimović. Velika mi je čast što ću danas pred ovolikom publikom izvesti deo pohvale knezu Lazaru, ali isto tako i na jedan poetski način izvesti Isidoru i Desanku – rekla je srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica Jelica Kovačević.

Publika je imala priliku da uživa u naraciji Miodraga Jakšića, ali i da peva uz gitaru Željka Savića, čuvenog beogradskog muzičara.