Manifestacija posvećena mladima

Na vukovarskoj Dobroj vodi od 18. septembra do 2. oktobra održani su Brankovi dani – kulturna manifestacija posvećena pesniku Branku Radičeviću.

Brankovi dani hram Svete Petke Dobra voda Vukovar Miljen Ilić

Besedom o Branku Radičeviću koju je održala profesorka srpskog jezika Slađana Milješić Ćićić i kulturno-umetničkim programom u kojem su nastupili recitatori vukovarske Gimnazije 18. septembra otvorena je 16. po redu kulturno-duhovna manifestacija Brankovi dani u Vukovaru. Manifestacija je realizovana kroz nekoliko programskih dana u kojima su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, kao i različita udruženja sa područja grada Vukovara i okolnih mesta. Posebnu pažnju mladih privukli su integrisani radni dani za učenike vukovarskih osnovnih i srednjih škola.

– Osnovna poruka ove kulturno i duhovne manifestacije Brankovi dani u Vukovaru jeste sabiranje, druženje, radost, pesma, igra, u jednu ruku može se reći Brankovo kolo. Što se tiče integrisanih radnih dana sve se vrti oko pesme, oko Branka Radičevića i onoga što bi učenici trebali da znaju o njemu, ali želimo i da potaknemo njihov talenat za pisanjem pesama i za ljubavlju koju je Branko Radičević posvetio književnosti, pesmi, zajednici i zavičaju. Tako da ova manifestacija ima za cilj, između ostaloga, da okupi učenike na integrisanim radnim danima koji su i pored svih svojih obaveza i nastave došli svojom slobodnom voljom. Ovogodišnji odaziv je jako lep i uspešan što znači da je prošlogodišnje druženje bilo izuzetno lepo prepričano pa se nadam da će i ovo druženje isto tako biti prvenstveno na radost naše omladine – izjavio je organizator ove manifestacije i starešina hrama Svete Petke na Dobroj vodi protojerej-stavrofor Miljen Ilić.

Pored đaka vukovarskih osnovnih škola, čas na otvorenom za vreme Brankovih dana imali su i đaci Gimnazije Vukovar, Ekonomske škole i Tehničke škole Nikola Tesla. Upravo na Dobroj vodi, pod krošnjama drveća, učenici su imali priliku da nauče nešto više o životu i delu ovog prerano preminulog pesnika.

– Cilj ovoga okupljanja je da se đaci upoznaju sa životom i delom Branka Radičevića u izvornoj stvarnosti na mestu gde je i on sam dolazio, gde je voleo da dođe da gleda okupljenu Srbadiju i gde je napisao neke od svojih pesama. Drugi cilj je da izvučemo đake iz učionica, da se druže i međusobno upoznaju, da se pobliže upoznaju i sa našom istorijom i sa istorijom ove crkve. Veoma ih zanima naša istorija što je svakako pozitivno, ali možda u ovo vreme iznenađujuće, a pogotovo ovakve stvari koje su povezane sa našim zavičajem, ne samo istorija nego i naša kultura i književnost. Tako da je to veliki podsticaj za nas profesore da budemo još bolji i da im još više očuvamo i probudimo ljubav prema tome – kaže doktorka srpskog jezika Ljiljana Bajac Nikolić.

Učenici vole ovakav oblik nastave

Da se učenicima srednjih škola sviđa ovakav vid održavanja nastave, potvrđuje i činjenica da je času na otvorenom prisustvovalo više od 30 đaka koji na ovaj način čuvaju i neguju srpski jezik i kulturu.

– Veoma je lepo, sastali smo se sa svojim vršnjacima iz više škola. Kada imamo takmičenja pišem sastave i pesme i volim učiti o srpskoj kulturi – rekao je učenik trećeg razreda Gimnazije Vukovar Stefan Ilić.

Brankovi dani crkva Svete Petke Dobra voda Vukovar

Da je ovakav način održavanja nastave produktivniji za učenike smatra i maturant Tehničke škole Nikola Tesla Bojan Živković.

– Ovaj vid nastave mi se jako sviđa zato što naša kreativnost dolazi do izražaja i nije suvoparan deo nastave koji imamo svaki dan, zanimljivije nam je i više se međusobno upoznajemo. Zanima me naša tradicija i kultura, posebno zato što smo nacionalna manjina u Hrvatskoj i smatram da svako dete treba da zna odakle potiče i bar deo svoje istorije ako ne može više. Od detinjstva sam gledao filmove i učio o srpskoj istoriji – dodao je Bojan.

Ovogodišnji Brankovi dani u Vukovaru završeni su svečanim programom 2. oktobra pred brojnom publikom koja na ovaj način neguje i čuva sećanje na Branka Radičevića.