Mladi harmonikaši iz Vukovara na „ŠIDfestu”

Na inicijativu organizatora, Tamburaški sastav „Dunavske zore" vodio je decu sa područja Vukovarsko-sremske županije koja pohađaju osnovne i srednje muzičke škole na Međunarodni festival harmonike „ŠIDfest”.

Međunarodni festival harmonike „ŠIDfest”

U Šidu je od 8. do 10. novembra održan Međunarodni festival harmonike „ŠIDfest” u sklopu kojega je organizovana i edukacija harmonikaša. Uz podršku Opštine Borovo Tamburaški sastav „Dunavske zore  je na festival organizovano poveo i mlade harmonikaše sa područja Vukovarsko-sremske županije. Za edukaciju su se tako prijavili Novak Kolar, Nikola Kojić i Aleksa Bokan iz Vukovara te Filip Rkman iz Negoslavaca.

Program „ŠIDfesta” započeo je 8. novembra koncertom pobednika Svetskog kupa harmonike Radovana Ivanovića i flautistkinje Deane Simić, a nastavljen je sutradan koncertom učenika muzičkih škola iz Srbije i regiona. Kompozicijama koje su pripremili pod mentorstvom svojih profesora, šidskoj publici predstavili su se učenici Muzičke škole „Isidor Bajić” iz Novog Sada, Osnovne muzičke škole „Teodor-Toša Andrejević” iz Rume, Muzičke škole „Kornelije Stanković” iz Bijeljine, Javne ustanove „Prva osnovna škola” iz Živinica, Udruženja „Dunavske zore” iz Borova i učenici OMŠ „Filip Višnjić” iz Šida.

Drugog dana učesnici, njih dvadesetak su se predstavili i izveli kraći muzički program dok je trećeg dana veliki interes mladih harmonikaša izazvao predavač Aleksandar Sofronijević koji je zajedno sa Zdravkom Ranisavljevićem sa Katedre za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu održao zanimljivo predavanje o muziciranju na ovom instrumentu. I drugi deo predavanja bio je jednako zanimljiv zahvaljujući timu Filološko-umetničkog fakulteta iz Kragujevca.

Polaznicima festivala bio je interesantan i kviz na koma je vukovarski tim pokazao zavidno znanje. Prijavljeni polaznici iz Hrvatske redovno pohađaju osnovnu muzičku školu u Vukovaru.