Na beogradskom tuniru nastupili i trpinjski šahisti

Međunarodni turnir pod nazivom Šahovski susret budućih šampiona održan je drugu godinu za redom 24. marta u Beogradu u organizaciji Vlade Republike Srbije.

Tijana Živanović 28.03.2024.
Šahovski susreti budućih šampiona Beograd

Šahovski susret budućih šampiona svečano je otvorio ministar bez portfelja Vlade Republike Srbije zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević zajedno sa predsednikom Šahovskog saveza Srbije Draganom Lazićem kako bi okupio mlade šahiste iz dijaspore, regiona i Srbije.

- Važan i jasan cilj koji želimo da postignemo od trenutka kada je formirano ministarstvo je da koordinacija mera u odnosu Srbije sa dijasporom, jačanje postojeće i stvaranje još čvršće veze između Srba van granica Srbije. Kako bi realizovali ciljeve potrebna je dvosmerna komunikacija, a ona podrazumeva da mi u svakom trenutku moramo znati šta je našim sunarodnicima potrebno kako bi im to i pružili. Kako bi ostvarili te ciljeve moramo približiti Srbiju onima koji žive van iste, a to možemo postići razgovorom  kako bi znali s kojim izazovima se oni suočavaju – rekao je ministar bez portfelja Đorđe Milićević.

Na turniru je učestvovalo 100 takmičara iz 14 zemalja regiona i dijaspore podeljenih u pet grupa među kojima su se po prvi put našli i članovi Šahovskog kluba Trpinja koji su svojim uspehom u prethodnoj godini pokazali koliko se trud i rad isplati.

-Po prvi put naš Šahovski klub Trpinja učestvuje na ovom turniru koji se održava unazad nekoliko godina i odmah smo prihvatili poziv sa što više naših članova jer je ovo važan događaj za našu šahovsku porodicu. Na spomenutom turniru učestvuje naših 11 šahista koje smo počeli da pripremamo po primitku poziva sa sigurnošću da ćemo se pokazati u najboljem svetlu kako bi i iduće godine bili pozvani i na taj način stekli još prijatelja i iskustva – rekao je trener Šahovskog kluba Trpinja Aleksandar Mudrinić.

Ovom prilikom ministar Milićević se osvrnuo i na planove za naredni period koji takođe za cilj imaju jačanje odnosa Srba iz dijaspore i regiona sa svojom matičnom državom.

-Tokom letnjeg raspusta organizovaćemo tematske kampove za mlade iz dijaspore i regiona u opštinama i gradovima širom Srbije. Prošle godine je u tim kampovima učestvovalo 5.000 naše dece, a očekujemo da ih ovog leta bude dvostruko više. Cilj ovih kampova, baš kao i današnjeg događaja, jeste da se kroz sportska i kulturno-umetnička druženja okupljamo i ujedinjujemo gde god da živimo, da čuvamo naš identitet, da deca iz dijaspore usavrše znanje maternjeg jezika, da još više zavole svoju otadžbinu i možda da požele jednog dana da se trajno vrate u nju - zaključio je Milićević.