Obeležen svetski dan poezije

Povodom svetskog dana poezije koji se obeležava 21.marta u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Vukovaru održano je pesničko veče.

Tijana Živanović 22.03.2024.
Svetski dan poezije Vukova zadužbina Ćirilicom pišem, pesmom dišem

Na Svetski dan poezije, koji se podudara sa zvaničnim početkom proleća, u organizaciji ogranka Vukove zadužbine Vukovar održano je pesničko veče Ćirilicom pišem, pesmom dišem sa ciljem da srednjoškolci pokažu ono što pišu tokom cele godine. Učesnici programa bili su učenici srednjih škola Gimnazije Vukovar, Ekonomske škola Vukovar i Tehničke škole Nikole Tesle koji su se predstavili autorskim pesmama.

- To su pesme koje su osvojile razne nagrade na konkursima kako našim lokalnim, tako i na međunarodnim konkursima prevashodno u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Poezija se analizira i čita tokom nastave književnosti i učenici pišu poeziju za konkurse koji se objavljuju, nažalost, u slobodno vreme ne čitaju poeziju, ali vrlo rado je pišu – rekla je predsednica ogranka Vukove zadužbine u Vukovaru Ljiljana Bajac Nikolić.

Poezija predstavlja jednu od najvećih metoda umetničkog izražavanja čovečanstva kojom pesnici širok sveta svoje misli i osećaja prenose na papir pa tako i učenici.

-Večeras ću čitati dve pesme koje su meni najdraže i s njima sam osvojila prvo mesto na konkursima, prva pesma se zove Most koji spaja zavičaj i otadžbinu, tako da ova pesma govori o otadžbini, precima, ali isto tako kako ljubav prema otadžbini trebamo da prenosimo sa kolena na koleno. Drugu pesmu sam napisala za sledeći konkurs koja se zove Zavičaj i ona govori o sremskim ravnicama i mestu gde ja sada živim. Otkako sam krenula u srednju školu još više sam zavolela poeziju zahvaljujući mojoj profesorki Bajac Nikolić – rekla je učenica drugog razreda Gimnazije Vukovar Dunja Stoparić, a njena koleginica iz razreda Anja Maširević predstavila se pesmom Nadam se i Bila si upravu.

- Danas ću čitati dve pesme, prva pesma Nadam se može se reći da je ljubavna, a druga pesma jeste pesma u kojoj će se pronaći sve devojke koje imaju najboljeg druga. Pesme koje pišem nekad su emotivne, retko kad su posebno ljubavne, a nekad su o zavičaju, zavisno kako se osećam u tom trenutku. Slabije čitam poeziju, ali je često pišem, uglavnom je to kada imam problem i na taj način izbacujem osećaje iz sebe. Svakako više volim poeziju od proze, više se mogu pronaći u tome jer i sama pišem poeziju i više je osećaja u njoj – nadodala je Anja.

Svetski dan poezije Vukova zadužbina Ćirilicom pišem, pesmom dišem

Ovom pesničkom večeri je prikazano koliko se neguje poezija u školama na prostoru Vukovara, ali i da se mladi u svoje slobodno vreme rado posvećuju ovoj vrsti hobija.

- Čitaću par svojih autorskih pesama Sunce, Zvezda, Strah i Planina. U slobodno vreme pišem poeziju koja mi je svakako draža od proze, ali nažalost je ne čitam iz razloga što nemam vremena. Najčešće u slobodno vreme pišem pesme koje su vezane za moje misli, ljubav, krajolik, ovisno o onome kako se u tom trenutku osećam - rekao je učenik Ekonomske škole Vukovar Stefan Bugarski.

Takođe, bila je ovo prilika da ogranak Vukove zadužbine u Vukovaru najavi svoje aktivnosti koje su u planu u nadolazećem periodu.

- Ove godine obeležava se 160 godina od smrti Vuka Karadžića i 200 godina od rođenja Branka Radičevića tako da ćemo nešto organizovati povodom ta dva događaja odnosno jubileja, ali svakako nastavljamo sa našim redovnim aktivnostima, a to je obeležavanje ovako značajnih datuma – zaključila je profesorka Bajac Nikolić.