Održana 26. „Moravička jesen”

Održana je još jedna tradicionalna slikarska kolonija „Moravička jesen” koju organizuje moravički pododbor SKD „Prosvjeta”.

Likovna kolonija Moravice

Slikari iz Zagreba, Delnica, Karlovca, Jasike i Moravica, njih trinaest, okupili su se i ove godine i to po 26. put u Moravicama na likovnoj koloniji „Moravička jesen”.  Ovogodišnja kolonija održana je prvog novembarskog vikenda, a bila je posvećena slikarima Đorđu Petroviću, Milošu Popoviću, Milutinu Kneževiću i Stevanu Živanovu, koji su na njoj redovno učestvovali, a koji su u međuvremenu preminuli.

– Ove godine imali smo slikare iz Hrvatske jer nam kolege iz Slovenije i BiH nisu mogli doći. Pre početka same kolonije održali smo jedan komemorativni deo koji smo posvetili našim preminulim kolegama koji su na ovoj koloniji redovno učestvovali. Izložili smo njihove radove i o svakom od njih ponešto rekli. Nakon toga smo nastavili rad tako da smo ove godine našu zbirku obogatili sa petnaestak novih likovnih dela – priča predsednik pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta” iz Moravica Novica Vučinić.

Na moravičkoj likovnoj koloniji učestvuju slikari amateri, ali i profesionalni, odnosno akademski slikari tako da je društvo veoma šaroliko. Učestvuje i dosta mladih likovnih snaga čije slike ili završe u galeriji ili budu poklonjene.

– Imamo dosta veliki prostor u staroj školi u Dokmanovićima tako da u njemu uvek imamo pedesetak izloženih slika. Taj prostor delimo sa našim manjinskim većem i sa SDSS-om. Taj prostor dobili smo na korišćenje , uredili smo ga i u njemu imamo sve uslove – objašnjava Vučinić.

Likovna kolonija Moravice

Sredstva za organizaciju likovne kolonije moravički pododbor dobija od svoje matične organizacije, odnosno SKD „Prosvjeta” iz Zagreba, ali pomaže i Primorsko-goranska županija.

– Ove godine manjim sredstvima pomogao je i Grad, ali najveći deo sredstava stižu nam od SKD „Prosvjeta” i od županije. Radimo već 26 godina i kroz ovu koloniju prošlo je mnoštvo slikara, a imamo saradnju i sa organizatorima likovnih kolonija u istočnom delu Hrvatske. U nekoliko navrata sam i sam učestvovao na likovnoj koloniji u Dardi. Ove godine nisam mogao da dođem ali sam poslao nekoliko svojih radova – ističe Vučinić koji se slikarstvom bavi već skoro tri decenije.

Pored likovne sekcije u moravičkom pododboru postoji i muzička grupa koja neguje staru narodnu muziku i evergrine što pokušavaju da prenesu i na mlađe članove.