Održana 26. „Moravička jesen”

Održana je još jedna tradicionalna slikarska kolonija „Moravička jesen” koju organizuje moravički pododbor SKD „Prosvjeta”.

Slavko Bubalo 09.11.2023.
Likovna kolonija Moravice

Slikari iz Zagreba, Delnica, Karlovca, Jasike i Moravica, njih trinaest, okupili su se i ove godine i to po 26. put u Moravicama na likovnoj koloniji „Moravička jesen”.  Ovogodišnja kolonija održana je prvog novembarskog vikenda, a bila je posvećena slikarima Đorđu Petroviću, Milošu Popoviću, Milutinu Kneževiću i Stevanu Živanovu, koji su na njoj redovno učestvovali, a koji su u međuvremenu preminuli.

- Ove godine imali smo slikare iz Hrvatske jer nam kolege iz Slovenije i BiH nisu mogli doći. Pre početka same kolonije održali smo jedan komemorativni deo koji smo posvetili našim preminulim kolegama koji su na ovoj koloniji redovno učestvovali. Izložili smo njihove radove i o svakom od njih ponešto rekli. Nakon toga smo nastavili rad tako da smo ove godine našu zbirku obogatili sa petnaestak novih likovnih dela – priča predsednik pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta” iz Moravica Novica Vučinić.

Na moravičkoj likovnoj koloniji učestvuju slikari amateri, ali i profesionalni, odnosno akademski slikari tako da je društvo veoma šaroliko. Učestvuje i dosta mladih likovnih snaga čije slike ili završe u galeriji ili budu poklonjene.

- Imamo dosta veliki prostor u staroj školi u Dokmanovićima tako da u njemu uvek imamo pedesetak izloženih slika. Taj prostor delimo sa našim manjinskim većem i sa SDSS-om. Taj prostor dobili smo na korišćenje , uredili smo ga i u njemu imamo sve uslove – objašnjava Vučinić.

Likovna kolonija Moravice

Sredstva za organizaciju likovne kolonije moravički pododbor dobija od svoje matične organizacije, odnosno SKD „Prosvjeta” iz Zagreba, ali pomaže i Primorsko-goranska županija.

- Ove godine manjim sredstvima pomogao je i Grad, ali najveći deo sredstava stižu nam od SKD „Prosvjeta” i od županije. Radimo već 26 godina i kroz ovu koloniju prošlo je mnoštvo slikara, a imamo saradnju i sa organizatorima likovnih kolonija u istočnom delu Hrvatske. U nekoliko navrata sam i sam učestvovao na likovnoj koloniji u Dardi. Ove godine nisam mogao da dođem ali sam poslao nekoliko svojih radova – ističe Vučinić koji se slikarstvom bavi već skoro tri decenije.

Pored likovne sekcije u moravičkom pododboru postoji i muzička grupa koja neguje staru narodnu muziku i evergrine što pokušavaju da prenesu i na mlađe članove.