Opština Tompojevci ima dobar odnos prema srpskoj zajednici

Poseta zamenika vukovarsko-sremskog župana Srđana Jeremića opštini Tompojevci gde se upoznao sa potrebama tamošnjeg stanovništva srpske nacionalnosti.

Tompojevci

Zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić bio je 19. jula u radnoj poseti opštini Tompojevci gde je sa načelnikom opštine Milanom Grubačem razgovarao o stanju, problemima i potrebama srpske zajednice na području ove opštine te o načinima njihovog rešavanja.

– Razgovarali smo o konkretnim stvarima, identifikovali probleme koje imaju pripadnici srpske zajednice u opštini Tompojevci i dogovorili se na koji način da ih rešimo. Načelnik nas je obavestio da je pri kraju izgradnja pravoslavne kapele na groblju u Čakovcima, ostalo je da se uredi još samo parkirališni prostor. Obavestio sam načelnika da će Županija izdvojiti hitna interventna sredstva za sanaciju krova na pravoslavnoj crkvi u naselju Čakovci i dogovoreno je da će opština Tompojevci i dalje izdvajati sredstva za neometan rad ovdašnjeg Veća srpske nacionalne manjine kao i da će mu obezbediti odgovarajuće prostorije, što me posebno raduje – rekao je Jeremić.

Načelnik opštine Tompojevci Milan Grubač takođe je zadovoljan sastankom kao i radom srpskog manjinskog veća u njegovoj opštini.

– Načelnik opštine sam tek godinu dana i zadovoljan sam onim što smo do sada ostvarili kao i radom srpskog manjinskog veća s kojim smo zajedno pokrenuli izgradnju kapele na pravoslavnom groblju u Čakovcima sredstvima Fonda za regionalni razvoj. Kroz komunikaciju sa članovima Veća brinemo i o ostalim aspektima života srpske manjinske zajednice u našoj opštini i verujem da ćemo sve eventualne probleme rešiti na zadovoljavajući način – rekao je načelnik Grubač.

Sastanku su prisustvovali i većnik SDSS-a u opštinskom veću Tompojevaca Branislav Mišljenović, potpredsednik VSNM Tompojevaca Goran Ignjatović te sekretar i predsednik županijskog VSNM-a Dušan Latas i Svetislav Mikerević.

– U našem planu je da posetimo sva manjinska veća u Vukovarsko-sremskoj županiji pa je i ova poseta deo tog plana. Na području naše županije deluje ukupno 15 veća, od toga je 12 opštinskih i tri gradska. Ovde u Tompojevcima smo srdačno primljeni i zadovoljni smo načinom na koji ova opština brine o potrebama srpske zajednice koja u njoj živi. Mi ćemo u dogovoru sa lokalnim upravama nastaviti da obilazimo sva manjinska veća, da razgovaramo sa načelnicima opština i na taj način utičemo i pomognemo da se život pripadnika srpske zajednice u svim opštinama poboljša – rekao je Mikerević.

Osim navedenog, dogovoreno je i postavljanje nadstrešnice na pravoslavnom groblju u Mikluševcima i izgradnja ograde.