Osječki ikonopisac predstavio svoj rad

Izložba ikona autora Gorana Sekulića privukla je u prostorije osječkog pododbora SKD „Prosvjeta” veliki broj posetilaca.

Slavko Bubalo 20.09.2023.
Izložba ikona osijek

Pododbor SKD „Prosvjeta” organizovao je u petak 15. Septembra izložbu ikona svog sugrađanina Gorana Sekulića koji se slikarstvom ozbiljnije bavi petnaestak godina iako, kako je rekao, crta od najranijeg detinjstva. To je shvatio ne samo kao hobi nego i kao način da iskaže svoju duhovnost, a slika isključivo ikone.

- Nakon što sam diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu imao sam mnogo više vremena i kada su majstori ikonopisci počeli da oslikavaju naš osječki hram, s njima sam pomalo radio na skelama. Oni su me uputili, dali mi boje i tu sam se ja ozbiljnije počeo baviti ikonopisanjem. Sve što uradim uglavnom poklonim meni bliskim osobama jer i do današnjeg dana to mi je ostao samo hobi u kom zaista uživam. Najčešće slikam Bogorodicu jer je ta ikona ljudima nekako najbliža, ali menja se to. Radim onoliko koliko mi vreme i posao dozvoljavaju i to je deo nekog mog privatnog verskog iskustva koje izražavam na taj način – skromno izjavljuje autor.

Pre otvorenja izložbe posetioce je pozdravio predsednik osječkog pododbora SKD „Prosvjeta” Zdenko Čikara, a zatim je o autoru i izložbi govorio je akademski slikar i ikonopisac iz Beograda Nemanja Marunić, jedan od majstora koji su oslikavali osječku Sabornu crkvu.

- Gorana poznajem od prvog dana svog boravka u Osijeku i od tada pratim njegov razvoj. Ono što kod njega smatram dragocenim je to što njegov rad, iako nije plod nekakve ikonopisačke radionice ili formalnog obrazovanja, odiše velikom slobodom. Ikone koje ovde možete da vidite nisu klasične ikone, nisu ikone u duhu tradicionalnog nasleđa, kojeg on ima i koristi, ali ga to ne opterećuje. One su plod jedne savremene hrišćanske misli, jer Goran ima jako razvijenu teološku i intelektualnu misao i to se na ovim ikonama vidi. One ponekad nemaju neke zanatske trenutke, ali njihova misao i poruka ni u čemu ne zaostaju za klasikom – naglasio je Marunić.

Marunić je upozorio publiku da ako i se i primete neki naivni trenuci na izloženim slikama to ne treba da je zavara jer iza svega stoji jedna jako lepo razvijena misao.

- Goran se zajedno sa nama penjao na skelu i bio je čak i autor nekih delova i kao pojavu ga zaista morate voleti i ceniti u ovoj sredini i davati mu podršku da nastavi i dalje da radi jer on ima šta da kaže. I sam format ovih ikona je zanimljiv, radi se o malom formatu, veličine molitvenika i on je i u tome iskreno u molitvi, iskren duhom, a to je u ovom poslu nešto najlepše. Mnogi se kriju iza raznih maski, pa čak i mi, koji se tim poslom bavimo, neko svoje neznanje prikrivamo zanatskim umećem, a kod Gorana toga nema. On to radi iz srca – zaključio je Marunić.

Goran Sekulić je član osječkog pododbora „Prosvjete“ već više od četvrt veka, a na ovoj izložbi predstavio se sa 14 ikona. Među brojnim članovima Prosvjete programu su prisustvovali i osječki paroh Aleksandar Đuranović i akademski slikar i ikonopisac iz Beograda Dragan Stanković.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.