Osnovnoškolci po prvi put odmerili snage u znanju iz veronauke

Slava katihetskog ureda eparhije Osečkopoljske i baranjske proslavljena je u subotu 30. marta.

Maja Milanović 03.04.2024.

Na praznik Svetog Kirila Jerusalimskog kojeg pravoslavni vernici proslavljaju 30. marta obeležena je slava veroučitelja eparhije Osečkopoljske i baranjske. Program je započeo liturgijom u hramu Svetog Nikolaja u Vukovaru, a nastavljen je eparhijskim kvizom znanja pravoslavne veronauke u Parohijskom centru u Vukovaru.

-Naša eparhija ima trenutno 24 veroučitelja, versku nastavu u osnovnim školama pohađa oko 1500 đaka raspoređenih u 24 škole u kojima se izvodi nastava pravoslavne veronauke. Prvi put organizovali smo eparhijski kviz znanja iz pravoslavne veronauke u kojem učestvuju sve osnovne škole sa područja naše eparhije, odnosno učenici od petog do osmog razreda. Organizovali smo ga u partnerstvu sa Zajedničkim većem opština iz Vukovara i koristim ovu priliku da zahvalim, pre svega predsedniku ZVO-a gospodinu Dejanu Drakuliću, koji je otvoreno prihvatio naš predlog i koji je imao sluha i prepoznao važnost održavanja ovog kviza. Kada govorimo o kvizu, to jeste možda usko vezano samo za znanje, ali zaista celokupan ovaj dan i ovo sabranje i zajedništvo dece koju danas vidimo, pre svega na svetoj liturgiji i aktivno učestvovanje u njoj, a onda i u ostatku dana jeste zapravo ono što je bitno u očuvanju nacionalnog identiteta, njihovog obrazovanja na srpskom jeziku i zapravo, očuvanje svih nas ovde na ovim prostorima – izjavio je voditelj katihetskog ureda eparhije Osečkopoljske i baranjske jerej Srđan Lukić.

Prvo mesto u takmičarskom delu zauzeli su učenici Osnovne škole Siniše Glavaševića, na drugom mestu je ekipa Osnovne škole Borovo, dok su treći bili predstavnici Osnovne škole Tenja. Takmičenje se odvijalo u dva kruga, u kojima je bilo oko 50 pitanja, a neizvesno je bilo do poslednjeg trenutka. Za prva tri mesta obezbeđene su bile bogate nagrade, dok su svi učesnici takođe dobili simboličan znak pažnje.

-Veronauka mi predstavlja udaljavanje od urbanog sveta gde učim o svojoj veri i prošlosti i smiruje me. Sa lakoćom sam se pripremala za današnji kviz, kroz celu godinu smo vežbali. U crkvu idem redovno i negujem svoj jezik – rekla nam  je učenica Osnovne škole Siniše Glavaševića Dunja Božić, dok je Osnovnu školu Borovu predstavljala Anastasija Mišljenović sa svojim drugaricama.

-Na veronauku idem od prvog razreda osnovne škole, ali i kod kuće učim o tome. Jako mi je drago što imamo veronauku, to je odličan predmet zato što tu učimo istoriju i srpski jezik zajedno, spaja nas kao Srbe i spajalo nas je oduvek i zato smo prebrodili sve ratove zajedno. Za kviz smo se pripremali cele godine, ali smo se poslednjih mesec dana češće nalazili i proveravali naše znanje. Često idem na takmičenja, a kući takođe negujemo stare srpske običaje jer održavaju našu tradiciju – pojašnjava nam Anastasija.

Osnovnu školu Jagodnjak predstavljala je Maša Drača sa svojim školskim drugarima, koja je do sada već učestvovala na različitim takmičenjima.

-Veronauku pohađam od prvog razreda osnovne škole i za mene ona znači spajanje sa Bogom i povezivanje mene i Crkve. Na takmičenja idem često, za ovo takmičenje se nismo dugo pripremali, ali smo do sada već dosta detaljno o svemu tome učili tako da se nadam da će rezultati biti solidni – kaže Maša.

Podrška deci i od episkopa Heruvima

Na prvom eparhijskom kvizu znanja iz pravoslavne veronauke podršku deci svojim prisustvom pružio je i episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim koji je istakao važnost ovakvog povezivanja.

-Danas je slava katihetskog ureda naše eparhije i hvala Bogu u okviru toga se organizovao ovaj kviz znanja za polaznike verske nastave, što je velika radost i nama i deci što smo se ovde okupili, na prvom mestu što smo liturgijski proslavili Svetog Kirila Jerusalimskog. To je veliki značaj i velika duhovna radost jer proslaviti tako divnog svetitelja, čoveka koji je svojim delom katiheze nas uveo u tajnu bogopoznanja i tajnu iskustvenog odnosa čoveka sa Bogom, a samim tim, Otac je četvrtoga veka a to je zlatan period za razvoj crkvene misli i razvoj teologije u jednom širem smislu. Zato smo i izabrali tog svetitelja da bude zaštitnik i rukovoditelj veroučiteljima i đacima i da ih rukovodi u pravcu one prave iskustvene vere, jer se uvek trebamo vraćati izvorima, a izvori su oci crkve. Oni nas uvek upućuju ka liturgijskom ispunjenju života i to je ono što je obeležilo sam razvoj teologije, jer je iskustvo liturgijskog života isključivo iskustvo same teologije u punom smislu te reči – objašnjava episkop Heruvim koji je obavio obred osvećenja slavskog kolača i žita, uz prisustvo svih veroučitelja, dece i gostiju.

Ispred katihetskog ureda ove eparhije naveli su kako će dati sve od sebe da ovaj kviz znanja iz pravoslavne veronauke postane tradicija, ali i najavili da nas u narednom periodu očekuje i kviz znanja za učenike srednjih škola.