Ostrovu domaćinstvo, Gabošu pehar

Prvo kup takmičenje u organizaciji Zajedničkog veća opština u gađanju glinenih golubova organizovano je juče u Ostrovu.

Glineni golubovi trap skit ostrovo

Zajedničko veće opština gotovo od svog osnivanja organizovalo je takmičenje u gađanju glinenih golubova koje je bilo aktivno desetak godina. Zbog velikih troškova koja su imala društva, ali i sami takmičari, ova liga s vremenom se ugasila, a samim tim opao je i interes za ovaj sport.

U zadnjih nekoliko godina pojedina lovačka društva osnovala su svoje sekcije u gađanju glinenih golubova, uredili streljane i uključili se u županijska takmičenja. Kao rezultat toga došlo je i do inicijative za pokretanjem kup takmičenja čiji bi pokrovitelj bilo Zajedničko veće opština, a učesnici bi bila društva koja deluju na području koje pokriva ova srpska institucija.

Prvo takvo takmičenje održano je početkom oktobra u Ostrovu, u organizaciji tamošnjeg Lovačkog društva „Jelen“, odnosno sekcije „Trap skit“.

– Zajedničko veće opština je u nekim ranijim vremenima organizovalo ovakav vid takmičenja i druženja naših lovačkih društava sa ovog područja. Mi smo zapravo osetili potrebu da reaktiviramo ovakav vid takmičenja jer smatramo da je to nešto što je dobro, što povezuje pripadnike naše zajednice. Smatram da smo ovo trebali i ranije da napravimo, ali odlučili smo se da ove godine krenemo s tim, sa organizacijom kupa u gađanju glinenih golubova, a ono što mogu da najavim da će to biti najmanje dva puta godišnje i već za proleće sledeće godine planiramo naredno takmičenje. Plan nam je da organizujemo i ligu u gađanju glinenih golubova, ali svesni smo i da svi oni imaju dosta obaveza i u okviru svojih redovnih liga tako da ćemo za sad organizovati samo kup takmičenje – istakao je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Na ovom prvom kup takmičenju okupilo se devet ekipa iz Gaboša, Borova, Vere, Bobote i Ostrova.

– Što se samog takmičenja tiče malo smo to kasnije organizovali i nije bilo puno prostora niti vremena, tako da na ovom takmičenju imamo devet ekipa koje dolaze iz pet organizacija. Ovo je period kada počinje i lovna sezona pa mnoga udruženja imaju i otvaranje te sezone u svojim organizacijama tako da nisu danas ovde sa nama, ali dali su podršku za organizovanje ovog takmičenja i očekujemo da će nam se priključiti već sledeće godine. Plan je da se sa takmičenjem nastavi i narednih godina, a ideja da se ovo takmičenje pokrene potekla je iz Zajedničkog veća opština koje je i organizator samog takmičenja, mi smo samo domaćini i tehnički organizatori – napomenuo je jedan od organizatora i član streljačke sekcije iz Ostrova Dejan Gagulić.

Gabošu ekipno, Živkoviću pojedinačno

S obzirom na broj lovačkih društava koja deluju na području Zajedničkog veća opština, njihov značaj je veoma velik i podrška tim društvima je neophodna u svakom smislu.

Glineni golubovi trap skit ostrovo srđan jeremić nenad živković
Predsednik ZVO-a Srđan Jeremić i pojedinačni šampion Nikola Živković.

– Ovakva udruženja, odnosno sva naša lovačka društva i njihove trap sekcije svakako trebaju da budu i članovi Sportsko-rekreativnog udruženja Srba, ja ih ovim putem kao potpredsednik tog udruženja i pozivam da se tamo učlane ukoliko žele kako bi učestvovali ne samo u radu ovog društva nego i u raspodeli sredstava koje ovo društvo ima na raspolaganju. Mi smo na jednom od sastanaka i pričali da su lovačka društva i više nego dobrodošla da se priključe radu ovog sportskog društva – naglasio je Jeremić.

Takmičenje je organizovano po standardnim propozicijama kao i županijska takmičenja. U pomenutoj konkurenciji najbolja je bila ekipa iz Gaboša sa ukupno pogođenih 98 letećih meta, drugi su bili domaćini iz Ostrova, a treća ekipa Bobota 2. U pojedinačnoj konkurenciji dominirao je Nikola Živković član ekipe iz Gaboša koji je bio najuspešniji i kao pojedinac iz ekipe i u pojedinačnom takmičenju. Najuspešniji u fer-pleju bio je Alen Manojlović iz Ostrova. Najbolje ekipe i pojedinci nagrađeni su medaljama, a ekipnom pobedniku pripao je i prelazni pehar.