Pesniku Đorđu Nešiću uručena nagrada „Skender Kulenović”

U nizu prestižnih književnih nagrada pesnik Đorđe Nešić iz Bijelog Brda okitio se još jednom i to nagradom koja nosi ime „Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare“.

„Skender Kulenović – književni vijenac Kozare”

Nagrada „Skender Kulenović – književni vijenac Kozare” dodeljuje se već punih 49 godina a uručuje se na manifestaciji nazvanoj „Književni susreti na Kozari” koju organizuje grad Prijedor. Književniku Đorđu Nešiću iz Bijelog Brda je nagrada uručena 17. septembra a svemu je prethodila odluka tročlanog stručnog žirija koji su činili predsednik Goran Maksimović i članovi Đorđo Sladoje i Duško Pevulja.

– Nešić jer dragoceni stvaralac u svome vremenu, najizrazitiji liričar među savremenim srpskim pesnicima koji je proniknuo u duh tradicije i savremenosti svoga naroda. Time je čitaocima otvorio prostore prepoznavanja i pročišćenja, a zatim nas je sve zajedno uputio da budemo dostojni svojih predaka i svoje budućnosti. Sve to nas je opredelilo da upravo on bude zasluženi ovogodišnji dobitnik nagrade „Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare“ – istakao je Maksimović obrazlažući odluku žirija.

Kada je reč o samoj nagradi važno je reći da se prethodnih godina radilo o dve književne nagrade. Jedna je bila nagrada „Skender Kulenović” i ona je dodeljivana za najbolju knjigu u prethodnoj godini, a druga je bila „Književni vijenac Kozare” koja je dodeljivana svake treće godine i to za ukupno književno delo nagrađenog autora. Prošle godine ove dve nagrade su objedinjene u jednu koja se dodeljuje za životno delo.

Koliko je ova nagrada vredna najbolje govori podatak o tome kakve književne veličine su bili njeni prethodni dobitnici. Prošle godine nagrada je uručena akademiku Dragoslavu Mihajloviću, a pretprošle je laureat bio Dušan Kovačević. Među dobitnicima su i Danilo Kiš, Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović i mnogi drugi. Bećković i Ršumović su, između ostalog, i počasni građani Prijedora.

– Naravno da mi je ovom nagradom ukazana velika čast s obzirom na imena njenih prethodnih dobitnika. Biti u tom društvu je zaista privilegija i služi na ponos i meni i kraju iz koga dolazim. S obzirom da se radi o nagradi za ukupno književno delo mislim da je, bar kada je o meni reč, to malo i preuranjeno jer ja u književnosti još uvek nisam rekao svoju poslednju reč niti sam počeo da svodim račune, ali lepo je da neko ceni to što radim i nagradom sam zaista počašćen – kaže skromno Nešić.

 „Skender Kulenović – književni vijenac Kozare” Đorđe Nešić Ljubivoje Ršumović

„Književni susreti na Kozari” su kulturna manifestacija na koju je grad Prijedor izuzetno ponosan, a sastoji se od niza dešavanja. Najpre je u prijedorskom pozorištu održana svečana akademija, a zatim je sutradan 18. septembra održan poetski čas na Mrakovici.

– Okupio se zaista impozantan broj književnika, u subotu smo položili venac pod Skenderovom bistom, a uveče je održano veče dobitnika na kom su izvedene kompozicije koje su pojedini autori i izvođači komponovali na moje stihove. Razgovor sa mnom je vodio književnik Đorđe Sladoje i sve je bilo zaista svečano, lepo i za pamćenje. Ceo Prijedor diše za ovu manifestaciju i stoji iza nje što je za svaku pohvalu – priča Nešić.

Inače, u Bosni i Hecegovini, na geografski bliskom prostoru, postoje dve manifestacije posvećene autoru čuvene poeme „Stojanka majka Knežopoljka” i dodeljuju se dve književne nagrade koje nose Kulenovićevo ime. „Književni susreti na Kozari” su stariji i održavaju se već skoro pet decenija, a „Dani Skendera Kulenovića” traju tek nešto duže od dve decenije i održavaju se u oktobru i to u Kulenovićevom rodnom mestu Bosanskom Petrovcu.

Nagrada „Skender Kulenović – književni vijenac Kozare” je još jedno vredno priznanje koje je Đorđe Nešić primio za svoj književni rad. Pored nje on je dobitnik još čitavog niza prestižnih književnih nagrada među kojima su Disova, Brankova i Zmajeva, zatim nagrade Sava Mrkalj, Laza Kostić, nagrada Matice srpske, Žička Hrisovulja i druge.

Ove godine žiri je razmatrao više od 20 imena a u okviru manifestacije u Muzeju Kozare organizovana je i izložba slika nastalih na Likovnoj koloniji „Sreten Stojanović”.