Poslednji lov na fazana ove sezone

Lovačko društvo „Fazan“ iz Negoslavaca poslednje nedelje januara organizovalo je grupni lov na fazana koji je ujedno i označio kraj lova na ovu pernatu divljač ove lovne sezone.

Fazan Negoslavci

Dvadesetak lovaca iz Negoslavaca kao i njihovih gostiju iz drugih lovačkih društava okupili su se u lovačkom domu na zatvaranju glavne lovne sezone koja je trajala gotovo četiri meseca. Ovo društvo dosta je aktivno, a čine ga mahom mlađi lovci tako da ima dobru perspektivu za budućnost.

– Naše društvo trenutno ima 26 aktivnih lovaca, svi smo uglavnom na radnim akcijama i u grupnim lovovima. Kao i većina društava u okolini i mi smo ove godine slabo stojali sa pernatom divljači, prošla godina nije bila povoljna za njen razvoj i to se odrazilo kasnije. Svake godine unosimo stotinak odraslih fazana to ćemo isto da probamo i ove godine i nadamo se da će nam doneti bolji rezultat. Sada nam slede radne akcije, a verovatno ćemo pre toga imati koji lov na predatore – rekao je predsednik LD „Fazan“ Siniša Šerbić.

Lovište u Negoslavcima prostire se na našto manje od 2.200 hektara. To je tipično ravničarski teren, sa blagim brežuljcima, a kičmu ovog lovišta čini tzv. rit koji se prostire jednim njegovim delom.

– Rita imamo jako puno i on nam mnogo znači, sve što lovimo uglavnom ćemo tamo i pronaći. Tu nam je i lov na fazana i lov na divlje svinje dočekom, a uz sve to dosta je neprohodan. Glavna divljač su nam fazan i zec, dok od visoke divljači imamo divlju svinju i srnu. Za naše potrebe lovište nam je dosta veliko i dobro formirano, ali sve više se obale i kanali krče, nestaje nam prirodnih remiza i to je jedan od glavnih razloga što je i divljači sve manje – ističe lovnik društva Petar Mišić.

Fazan Negoslavci

U društvu su aktivni i mladi lovci, tri nova lovca biće primljena na sledećoj skupštini, a kako govore interes za polaganjem lovačkog ispita i učlanjenjem u društvo vlada i kod drugih mladića u ovom mestu. Takođe, u lovu su dosta zastupljeni i psi, bez kojih se jedan lov ni zakonski ni teoretski ne bi mogao održati.

– Kod nas su u lovu uglavnom zastupljeni nemački oštrodlaki ptičari i mi se po pitanju pasa možemo pohvaliti da ih imamo dosta, skoro na svakog lovca ide po dva psa. Već od sledeće nedelje, ukoliko nas vreme posluži, krenućemo sa radnim akcijama, sređivanjem hranilišta i postavljanjem jedne čeke koja je pripremljena. Uglavnom, bićemo aktivni i narednih meseci – naglašava Mišić.

Društvo aktivno jedan vek

Aktivnosti lovaca nisu samo lov, nego pre svega briga o divljači, njihova hranidba, iznošenje vode, održavanje objekata, ali i druženje i čuvanje lovačke tradicije. Tradicija organizovanog lovstva u Negoslavcima seže u prve decenije 20. veka i ona je aktivna do danas.

– Bez obzira na sve okolnosti i manjka stanovništva možemo se pohvaliti sa brojem članova, pogotovo ako uzmemo činjenicu da imamo i dosta podmlatka. Sa druge strane lovište nam je slabijeg boniteta, tipično ravničarsko i bez šuma. Rit nam je tu najvredniji, ali s vremenom je sve nepristupačniji i delimo ga sa drugim lovištima tako da je teško organizovati neki ozbiljniji lov u tom  delu. Da nemamo rita ne bismo imali ni divljih svinja koje ovde često obitavaju – napominje lovočovar LD „Fazan“ Negoslavci Slobodan Vladisavljević.

Lovačko društvo u Negoslavcima poseduje i lepo uređen lovački dom kojeg je društvo dobilo na 25 godina od Opštine Negoslavci. Pre dve godine na njemu je urađena fasada, dok se u unutrašnjem delu nalaze neophodne prostorije za potrebe ovog društva u kojima su povodom zatvaranja glavne lovne sezone pripremljeni i lovački specijaliteti kao sastavani deo svakog lovačkog druženja.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.