Pozornicu ispunilo više od 200 devojčica i dečaka u nošnjama

Festival dečjeg folklora u organizaciji Zajedničkog veća opština održan je u Vukovaru po 18. put.

festival dečijeg folklora (1)

U dvorani Osnovne škole „Dragutin Tadijanović” u Vukovaru 22. oktobra okupilo se 13 Kulturno-umetničkih društava i Prosvjetinih pododbora čiji su se najmlađi članovi predstavili brojnoj publici koja je ispunila ceo prostor tribina. Festival je svečano otvorio predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić koji je deci zaželeo uspešne nastupe, a njihovim roditeljima i ostaloj publici da se gledajući ih dobro zabave.

Program je svojim nastupom otvorila Petra Jozinović, učenica 3. razreda Srednje muzičke škole „Josif Runjanin“ iz Vinkovaca, koja je na violini maestralno izvela čuvenu muzičku kompoziciju „Svilen konac”.

– Trudimo se da u organizaciju festivala uvek unesemo neke novine da svima bude zanimljivo i da, na kraju krajeva, okupimo decu. Večeras je kroz ovaj podijum prošlo preko dve stotine dečice i mislim da je to ono što je najznačajnije i najvažnije. Da se deca okupe, malo podruže i da razvesele svoje bake, deke, roditelje i sve ostale koji su došli da ih vide – rekao je predsednik odbora za kulturu i sport Veljko Maksić koji je na čelu ovog Odbora od jula ove godine.

– Sa radom Kulturno-umetničkih društava sam dosta upoznat jer sam se i pre nego što sam imenovan na čelo ovog odbora zanimao oko toga. Postoje određeni problemi, ali najveći je sve manji broj dece koja su aktivna u folkloru. Dece je i inače sve manje tako da je to nešto s čim se bore sve sredine. Ima i drugih problema ali je Zajedničko veće opština tu da svim KUD-ovima pomogne onoliko koliko može – zaključio je Maksić.

Po prvi put na ovom festivalu učestvovala je i Folklorna sekcija vukovarskog Pododbora SKD „Prosvjetа“ iz Borova naselja koja je oformljena pre godinu dana.

– Trenutno imamo dvadesetoro dece, a večeras ih je nastupilo petnaest. Probe organizujemo u dve grupe. Imamo grupu do četvrtog i grupu do osmog razreda. Deca vole da igraju i radujemo se svakom nastupu. Počeli smo s radom 5. oktobra prošle godine, a pre nekoliko dana u Borovu naselju je osveštana Srpska kuća i konačno smo dobili pravi prostor za probe koji je dovoljno prostran i čekamo još samo da se opremi i da dobijemo ključ. Do sada smo probe organizovali u privatnoj kući i verujem da će novi prostor mnogo doprineti da naš rad bude bolji i organizovaniji – kaže voditeljka ove folklorne sekcije Tatjana Lipovac.

Fesitval dečjeg folklora tekst

Srpsko kulturno-umetničko društvo „Branko Radičević” iz Dalja u Vukovar je došlo sa novom dečjom postavom kojoj je ovo bio prvi javni nastup.

– Imamo tridesetak mališana, ali večeras nisu svi nastupali. Za ovu priliku pripremili smo jedan miks dečjih igara da bude zanimljivije i za decu i za publiku. Deca vole da igraju sve, da nastupaju i vole folklor, a mi imamo jako dobre uslove za rad i verujem da smo među retkim društvima koja imaju i svoj prostor i kancelarije. Imamo i punu podršku naše opštine i Turističke zajednice tako da nemamo nikakvih problema – kaže sekretarka SKUD-a Slavica Mašić.

– Večeras smo došli sa srednjom grupom u kojoj imamo 22 igrača i igrali smo Igre iz Pčinje. Inače imamo tri dečje grupe sa ukupno 40 igrača. Sva deca nisu iz Ostrova pošto mi imamo malo stanovnika pa samim tim i manje dece, ali nam dolaze deca iz okolnih mesta koja nemaju svoja kulturno-umetnička društva i na taj način uspevamo da se održimo i da radimo – priča predsednica tamošnjeg KUD-a Snežana Jovanović.

Na festivalu su nastupili KUD-ovi „Branislav Nušić” iz Borova, „Vaso Đurđević” iz Bršadina, „Đoko Patković” iz Bobote, „Zora” iz Silaša, „Ljubomir Ratić Bubo” iz Vere, „Mladost” iz Trpinje, „Ostrovo” iz Ostrova, „Sloga” iz Vukovara, „Branko Radičević” iz Dalja i „Jovan Jovanović Zmaj” iz Bijelog Brda te pododbori SKD „Prosvjeta” iz Vukovara, Jagodnjaka i Negoslavaca.

Na kraju festivala svim učesnicima podeljene su zahvalnice i priznanja.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.