Predavanje o uticajnim ličnostima srpske istorije

Još jedno predavanje na temu srpske istorije prošlog veka održano je u Srpskom domu 30. marta.

Tijana Živanović 03.04.2024.

Istoričar Aleksandar Erdeljanović održao je audio-vizualno predavanje pod nazivom „110 ličnosti koje su oblikovale srpsku istoriju i kulturu do 1945. godine“ s ciljem prikazivanja ličnosti  koje su imale uticaj na Srbiju, srpski narod i okolinu.

- Odlučio sam se napraviti napraviti film u kojem predstavljam ličnosti koje su imale uticaja na Srbiju i to se sve pojavljuje na filmskoj traci što znači da je ovo jedan subjektivan izbor. Imamo mnoge ličnosti koje nisu u filmu jer nemamo zabeležene snimke iz tog perioda kao što je Nikola Tesla za kojeg do dan danas nemamo pronađen film, ali u filmu možemo pronaći mnoge druge značajne ličnosti od sportista, oficira, muzičara i naučnika. Za neke osobe za koje znam da se pojavljuju u više filmova dao sam svakako više prostora, a naravno uticaj je imala i njihova važnosti za našu istoriju. Ovde možemo naći i osobe koje imaju veliki značaj, ali ih nemamo na filmskih trakama a jedan od takvih primera je Jovan Dučić- rekao je istoričar Erdeljanović.

Kultura nije samo ono kako se mi predstavljamo, već je ona znanje koje sa sobom nosimo i običaje koje negujemo. Tako su prisutni, uz Jovana Dučića, imali priliku svoje znanje nadograditi i činjenicama o kralju Petru, kralju Aleksandru, Branislavu Nušiću, Isidori Sekulić i mnogim drugima.

- Aktivnost je iznimno specifična što ste mogli čuti od predavača. Postoje snimci koji su poznati od ranije, ali trudom i radom od strane Saše Erdeljanovića smo došli do nikad viđenih snimaka, što garantuje da će večerašnji program biti zaista kvalitetan. Važno je da baštinimo nasleđe naših predaka, jer ako mi ne pričamo i ne prenosimo to našoj deci, neće niko drugi. S druge strane, važno je da ljudi znaju šta smo i da mogu slobodno izražavati svoj identitet u svim njegovim oblicima i pojavama kako pismenog, muzičkog, tako i plesnog. Takođe, posebno je važno raditi sa mlađima kako bi oni mogli nastaviti ono što smo mi započeli – nadovezao se direktor Srpskog doma Nebojša Vidović.

Pomenuto događaj jedan je od mnogih kojim predstavnici Srpskog doma žele ukazati na važnost očuvanja tradicije, ali isto tako i proširenju znanja sprske istorije. -Radimo na proširenju kulturnih delatnosti, ne samo u pozorištu, nego i što se tiče edukativnih programa. U suradnji sa gospodinom Vidovićem i Srpskim domom radimo na tome da putem ove saradnje pružimo sve ono što može zadovoljiti vukovarsku publiku i proširiti njihovo znanje - zaključio je kustos pedagog beogradskog Muzeja Vuka i Dositeja Miodrag Tomić.