Prenose tradiciju na buduća pokolenja i naraštaje Srba

U organizaciji KUD „Živojin Žiko Mandić“ I SKD „Prosvjeta“ iz Kneževih Vinograda održana tradicionalna trodnevna manifestacija Ivanjski dani.

Ivanjski dani Kneževi Vinogradi

U Kneževim Vinogradima već osmi put zaredom održana je manifestacija pletenja Ivanjskih venaca. Učesnici manifestacije okupili su se još 5. jula rano u jutro da bi se zaputili u nepokošene kako bi nabrali ivanjsko cveće potrebno za pletenje venaca. Ivanjsko cveće pronašli su sa druge strane baranjske planine u blizini sela Branjina, a već sutradan su od njega ispleli vence i njima okitili kuće i kapije, na način kako su to radili naši preci.

– Nažalost, ivanjsko cveće, karakterističnog mirisa, je sve teže naći jer je ono uglavnom raslo po šančevima i uz puteve. Ipak, na livadi pored branjinskog groblja, koja na svu sreću nije pokošena, tog cveća još uvek ima u izobilju – objašnjava Petar Šmrčković, jedan od organizatora ove manifestacije.

Pletenje venaca održava se uoči hrišćanskog praznika Ivanjdana 7. jula, odnosno na dan kada je rođen sveti Jovan Krstitelj koji je krstio Isusa Hrista u reci Jordan. Venci se kače na fasade kuća i ograde, a manji venčići se bacaju na krovove kuća i zgrada kao zaštita od nepogoda.

Podršku ovoj manifestaciji dali su Veće srpske nacionalne manjine opštine Kneževi Vinogradi, kao i Srpska pravoslavna crkva u čijoj porti je cveće osveštano i u kojoj je održano pletenje.

U sklopu manifestacije 6. jula održano je i književno veče u letnjoj bašti restorana Panon na bazenima u Kneževim Vinogradima. Predavanje pod naslovom „Ženidba cara Dušana“ održala je prof. Jadranka Radošević. Publika je s pažnjom pratila izlaganje i saznala neke zanimljive i manje poznate detalje iz naše istorije.

Manifestacija je završena 7.jula liturgijom u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice. Očuvanjem ovog običaja Srbi Kneževih Vinograda i Baranje s ponosom podučavaju pletenje ivanjskih venaca i prenose tradiciju na buduća pokolenja i naraštaje, uz želju da se i drugim srpskim sredinama u Hrvatskoj ovaj lep običaj otrgne od zaborava.