Prošlost Srba na starim razglednicama

U Zajedničkom veću opština Vukovar u petak 17. marta održana je promocija publikacije Tragom prošlosti – prošlost Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

Maja Milanović 20.03.2023.
Tragovi prošlosti razglednice magneti zvo Dejan Drakulić Veljko Maksić

Publikacija starih razglednica i magneta sa njihovim motivima predstavljeni su kao deo obeležavanja 25. godišnjice delovanja i rada Zajedničkog veća opština.

- Cilj programa je očuvanje našeg identiteta, kulture i tradicije na ovom području i smatramo da je to najbolje prikazati upravo kroz razglednice zato što je to stvar naše prošlosti i to su razglednice koje pokrivaju različite periode. Kroz prikaz života ljudi na tim razglednicama može se shvatiti kontekst u kome su naši preci živeli. Za nas je to izuzetno važno i upravo smo povodom 25 godina ZVO-a hteli da damo doprinos našoj zajednici i pokažemo našim mladima da smo ovde od ranijih vremena jer nigde ni na jednoj stranici, posebno na stranici grada Vukovara, ne može se naći ništa o tradiciji i životu Srba na ovom području, osim onih koji se tiču zadnjih dešavanja i to je jedini prikaz koji imamo priliku svi da vidimo. Hteli smo da kroz ovaj projekat pokrenemo publikaciju, odnosno niz publikacija, kako bismo od zaborava otrgli neke periode iz života naše zajednice – izjavio je predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić.

U novoj publikaciji Zajedničkog veća opština prikazano je 48 starih razglednica i magneta na kojima su one publikovane. To su njihova reizdanja, a motivi su upravo sa prostora delovanja ZVO-a. Pomenuta reizdanja razglednica odnose se najviše na Vukovar, Osijek, Dalj i niz drugih mesta poput Bobote i Bolmana za koje se možda i nije očekivalo da su bili na razglednicama.

- Ovo nisu kompletna izdanja, nismo mogli doći do svih razglednica za koje znamo da postoje, ali se nadam da ćemo ih u budućnosti nabaviti i upotpuniti zbirku. U ovom izdanju se našlo 48 razglednica, daleko više smo ih prikupili, ali ovim odabirom mislim da smo predstavili zanimljivu sliku prošlosti Srba na prostoru delovanja ZVO-a – rekao je urednik ove publikacije i predsednik Odbora za kulturu i sport Zajedničkog veća opština Veljko Maksić.

Tragovi prošlosti razglednice magneti zvo

Reizdanje razglednica je učinjeno na osnovu onih koji se čuvaju u zbirkama Gradskog muzeja Vukovar, Muzeja Slavonije u Osijeku, Srpskog kulturnog centra Vukovar i privatnim zbirkama Petra Krstića i Veljka Maksića.

- Neke od tih razglednica su proputovale dosta i nose emotivnu poruku koju smo namerno zadržali jer mislimo da je i to bitno da se pokaže da su one bile u upotrebi i da se tada koristila ćirilica. Na samim razglednicama nalaze se građevine koje se odnose na srpsku zajednicu poput hramova koji to jasno govore, takođe imamo i Radnički dom koji je izgradila porodica Paunović koja je bila uticajna srpska porodica iz Vukovara. Gledajući ove razglednice zanimljiva je i činjenica kako je neko pre 70 i više godina imao potrebu da za sobom ostavi trag i trajni zapis za buduće generacije– dodaje Maksić.

Organizatori navode kako publiku očekuje još dešavanja povodom obeležavanja 25 godina delovanja i rada Zajedničkog veća opština Vukovar kao što su koncerti, promocija kulturne baštine, izdavaštvo i redovne aktivnosti ove ustanove. Publikacija starih razglednica izdana je pod pokroviteljstvom Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.