Realizovan projekat Sveti Ćirilo i Metodije kod Srba

Na Dobroj vodi u Vukovaru je 24. maja održana završnica projekta „Sveti Ćirilo i Metodije kod Srba”.

Maja Milanović 28.05.2024.

Srpska pravoslavna crkva i vernici 24. maja slave uspomenu na prosvetitelje Ćirila i Metodija, tvorce prvog slovenskog pisma. Tim povodom, Odbor za obrazovanje Zajedničkog veća opština Vukovar realizovalo je projekat „Sv. Ćirilo i Metodije kod Srba” koji je značajan za razvijanje i negovanje kulturnog, verskog i nacionalnog identiteta učenika osnovnih i srednjih škola u kojima se učenici obrazuju na srpskom jeziku i ćriličnom pismu.

- Živimo u Republici Hrvatskoj koja je u određenim momentima prema našoj zajednici malo manje naklonjena, nekada malo više, ali upravo to čuvanje našeg identiteta, kulture i tradicije za nas je izuzetno važno jer je to jedini način kako možemo da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima. Takođe, školovanje po modelu A nam je važno jer ste vi budućnost ove zajednice i ti koji će u budućnosti preuzeti određene funkcije i na taj način obezbediti našoj zajednici kontinuitet i trajanje – istakao je predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić.

U pomenutom kulturnom i obrazovnom projektu, pod vodstvom Jelice Lipovac Dudaš, učestvovali su učenici srednjih škola, te učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Učesnici su pisali literarne radove ili interpretirali osobne doživljaje zadanih tema kroz likovne radove, a na sam praznik, 24 maja na Dobroj vodi u Vukovaru, posle liturgije su podeljene nagrade najuspešnijim učenicima i zahvalnice za učestvovanje u projektu.

- Projektom „Sv. Ćirilo i Metodije kod Srba” želeli smo ostvariti nekoliko ciljeva a to su očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, pisanje tekstova i interpretacija ličnih doživljaja zadanih tema kroz likovni i vizuelni izraz u kojima do izražaja dolazi kreativnost, originalnost i stvaralačke sposobnosti učenika. Sa ponosom mogu reći da smo sve postavljene ciljeve uspešno i ostvarili – rekla je voditeljka projekta Jelica Lipovac Dudaš.

Učeničke radove je ocenjivala tročlana komisija u sastavu Danijela Atlagić, Danka Kojčinović i Ljiljana Bajac Nikolić, a prema rečima voditeljke projekta, srednjoškolci su se većinom opredelili za literarne, a osnovnoškolci za likovne radove. Važnost ovog projekta, kao i ostalih projekata kojima se neguje srpska tradicija i običaji, istakao je i paroh druge vukovarske parohije protojerej-stavrofor Miljen Ilić.

- Prilazak i dolazak pisaćem stolu ili uzimanje olovke u ruku i papira ispred sebe je jedno veliko iskustvo i jedan veliki beskraj. Beskraj koji može da sažme, ne samo naše unutrašnje emocije, nego te emocije da prenese dalje. Zato je veoma bitno da pišete, da ste stalno uz slovo i uz knjigu, jer današnji svetitelji Sveti Ćirilo i Metodije upravo su to svojevremeno radili – zaključuje protojerej-stavrofor Ilić.