Sećanje na prošlost kroz izložbu starih fotografija

U Srpskom kulturnom centru Beli Manstir 30. marta održana je izložba starih fotografija.

Tijana Živanović 04.04.2024.

S ciljem prezentovanja tradicionalnog načina odevanja Baranjaca u prošlom veku održana je izložba pod nazivom ’’Slike zaboravljenog vremena’’

- Uspeli smo sakupiti 150 slika koje će posetioci imati priliku videti u filmu koji će biti prikazan večeras, s tim da smo 50 fotografija izradili, uokvirili i biće izloženi na večerašnjem dešavanju. Slike su nam dali naši Baranjci iz Kneževih Vinograda, Bolmana, Jagodnjaka i Belog Manastira. Direktno smo u kontaktu s ljudima tražili slike, one su starije, izbledele kako su stajale u starim albumima s toga nam je to prestavljalo problem što se tiče skeniranja istih. Nadamo se da ćemo sa ovim potakniti ljude da razmisle da li i oni imaju u ormarima spremljene stare slike od svojih predaka- rekla je predsednica SKUD-a Jovan Lazić Svetlana Pešić.

Na izložbenim fotografijama prikazana je prošlost srpskog naroda s prostora Baranje, a organizatoru u prikupljanju istih pomogli su mnogi Baranjci i Baranjke.

- Uključio sam se u proces prikupljanja  starih fotografija koje su imali bake i dedovi naših igrača, bar u meri koliko sam to mogao. Čuvanje tradicije je povezano s folklorom tako da smatram da je iznimno bitno sačuvati, kako fotografije, tako i druge vrednote kako ne bi propale i kako bi se sačuvale od zaborava – rekao je igrač SKUD-a Aleksandar Ostojić.

Podršku ovakvom vidu okupljanja i negovanja tradicije svojim prisustvom pružio je i predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić.

- Iz fotografija mnogo toga možemo naučiti, ona govori više od hiljadu reči, na njima možemo videti duh vremena, kako su se ljudi odevali, zanimanja, imovinski status, što nam daje niz informacija koje možemo iskoristiti za različita istraživanja. Često smo kivni na sve druge zbog malog broja istraživanja koje postoje, ali trebamo se zapitati koliko smo sami skloni čuvanju svoga. Ovo je vid popularizacije prošlosti da bi se ona sačuvala, mnogi će biti potaknuti izložbom da bi se zapitali da li mi sami kod kuće imamo fotografiju, nošnju ili nešto što nam može poslužiti za ovakve događaje – zaključio je Maksić.