Školske torbe, pribor i radne sveske učenicima na srpskom jeziku

I ove školske godine obezbeđeni su vredni pokloni za sve učenike koji nastavu pohađaju po modelu A, odnosno na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

Maja Milanović 08.09.2022.
Školske torbe i pribor Model A

Predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić sedmog septembra je sa direktorom Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Duškom Ćutilom i Generalnim konzulom Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Aleksandrom Nakićem posetio tri osnovne škole sa područja Vukvarsko-sremske i Osječko-baranjske županije u kojima se nastava provodi po modelu A, odnosno na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i podelio školski pribor, a đacima prvacima i školske torbe.

- Organizovali smo podelu školskih torbi svim đacima koji pohađaju nastavu po modelu A u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji. To je podela oko 1.500 paketa školskog pribora i sveski koje smo posebno napravili sa likovima značajnim za srpsku zajednicu, ove godine su to Nikola Tesla i Marko Tajčević. Radne sveske su izuzetno značajne za naše učenike, koje od prvog do petog razreda finansira Fond. Mirkovci i Tenja dobijaju od prvog do osmog razreda od nas, dok opštine koje su u sastavu Zajedničkog veća opština gde imamo načelnike iz redova srpske nacionalne manjine finansiraju radne sveske za učenike od petog do osmog razreda. Ove godine smo nabavili radne sveske za sve nastavnike što će im dodatno olakšati rad – izjavio je predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Fond za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Vlade AP Vojvodine za ovu je namenu od 2017. zaključno sa današnjim donacijom izdvojio 17 miliona dinara, a samo ove godine 5 miliona dinara od kojih su 4,5 miliona za radne sveske i 500.000 dinara za školske torbe.

- Uz podršku pokrajinske Vlade obezbedili smo i za ovu školsku godinu sredstva za nabavku školskih torbi i radnih sveski za učenike koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Kupili smo 183 školske torbe i za preko 900 učenika od prvog do petog razreda i radne sveske. Danas smo obišli nekoliko škola gde smo deci poželeli srećan početak školske godine. Ovom akcijom šaljemo poruku da ćemo i u narednom periodu kao institucija iz Republike Srbije biti podrška institucijama na prostoru ove dve županije i pružiti pomoć najmlađima, ali i udruženjima, orgnizacijama i institucijama na navedenom području – rekao je direktor Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Vlade AP Vojvodine Duško Ćutilo.

Poseti školama prisustvovao je i Generalni konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić koji je takođe istakao važnost ove akcije.

- Ova saradnja je veoma bitna zbog naše dece kako iz ove dve županije, tako i iz svih delova gde imamo srpsko dete. Ovaj vid pažnje znači i roditeljima i deci mnogo jer na taj način ne gube svoj identitet i znaju da uvek neko misli na njih – poručio je Nakić.

U Tenji ponovo prvi razred na srpskom jeziku

Navedena delegacija posetila je i poklone uručila učenicima Osnovne škole Tenja gde je posle dugo vremena upisan prvi razred po modelu A. Druženje je nastavljeno sa učenicima Osnovnih škola Bršadin i Markušica gde su ih dočekali novoizabrani direktori Zoran Rokvić i Danijel Panić.

- Ove godine smo upisali 112 učenika, od toga je šest prvaka u matičnoj školi i četiri u područnim školama. Nažalost, to je pad broja učenika u odnosu na prethodne godine jer prošlogodišnji osmi razred koji smo ispratili je brojio 20 učenika, a mi smo ove godine upisali samo deset. Školske torbe, materijali i pribor koji učenici dobiju je izuzetno kvalitetan tako da je to velika pomoć roditeljima i deci. Naša škola je i pre bila poznata po dobrom radu, tako da me prilikom preuzimanja funkcije direktora sve dočekalo u najbojem redu. Trudićemo se da tako i ostane i da uvek težimo prema još boljem – kaže direktor Osnovne škole Markušica Danijel Panić.