Slavlje uz celovečernji koncert u Boboti

Bobotski pododbor SKD "Prosvjeta" i KUD "Đoko Patković" 14. decembra proslavili svoju krsnu slavu Svetog Nikolu.

Kud Đoko Patković Bobota

Koncerti na kraju godine za svako društvo koje se bavi očuvanjem folklorne i muzičke tradicije je prilika da pred svojom publikom pokaže koliko je tokom godine napredovalo, a sudeći prema onom što je publika u Boboti imala priliku da vidi može se reći da KUD „Đoko Patković“ radi i više nego dobro. Na sceni u bobotskom Domu kulture prodefilovali su igrači svih uzrasta i predstavili se starim, ali i novim koreografijama narodnih srpskih igara koje su vredno uvežbavali tokom godine.

Slavlje je, kako i priliči, započelo molitvom i osvećenjem slavskog kolača i koljiva, a nastavljeno je igrama i pesmom onih najmlađih.

– Ovo naše okupljanje je već tradicionalno i to radimo svake godine prvog vikenda uoči Sv. Nikole. Trudimo se da svake godine uvežbamo po dve ili tri nove koreografije kako bismo svoj program obogatili i učinili što zanimljivijim. Do sada imamo preko dvadeset uvežbanih koreografija, a tokom godine imali smo tridesetak održanih programa i trudimo se da na svaki od njih izađemo sa različitim sadržajem – kaže predsednik pododbora SKD „Prosvjeta“ iz Bobote Svetislav Mikerević.

I pored rastućeg trenda iseljavanja sa prostora Slavonije i zapadnog Srema kao uostalom i iz cele Hrvatske, KUD „Đoko Patković“ u svojim redovima ima zaista mnogo dece i čini se da ne kuburi sa članstvom.

– U KUD-u već više godina postoji jedna generacija starijih, a sada su tu već i njihova deca. Zahvaljujući toj činjenici uspevamo da sačuvamo to blago koje imamo. Bez mladih nema budućnosti, to je svima jasno, a mi, eto, imamo tu sreću da u društvu imamo stotinak igrača što je za današnje vreme i prilike veliki uspeh. Vezanost za zemlju i poljoprivredu je možda razlog što se naši ljudi teško odlučuju da napuste svoj zavičaj – zaključuje Mikerević.

U KUD-u „Đoko Patković“ vredno se radi tokom cele godine, a rezultat toga su brojna putovanja i gostovanja na širem postjugoslovenskom prostoru.

Imali smo dosta nastupa, naročito preko leta. Bili smo na Ohridu, u Ivanjici, skoro svakog drugog vikenda smo negde gostovali. Što se sredstava tiče mi nikada nismo zadovoljni, ali ipak uspevamo da pokrijemo sve naše aktivnosti. Pomaže nam naša opština, članovi smo pododbora Prosvjete koja takođe finansira naš rad, a uvek se pronađe i poneki sponzor. Dom kulture nam je obnovljen, unutra je toplo i zadovoljni smo uslovima koje imamo – ističe predsednica KUD-a Đurđa Nedić uz napomenu da su atmosfera i druženje u KUD-u odlični što takođe doprinosi da se članstvo održi na okupu.

Svaka grupa redovno održava probe dva puta tokom nedelje, ali članovi KUD-a se gotovo svakodnevno druže.

– Kada mlađa grupa ima probu dođu i oni stariji da ih gledaju i obratno, tako da smo ovde u Domu redovno. Ko god ima vremena i prostora od dnevnih aktivnosti dođe i to nas drži – kaže Đurđa Nedić.

Slavlje Boboćana uveličali su i gosti iz Bijelog Brda odnosno Pevačke grupe „Zmaj“, a iz Bačke Palanke stigli su članovi Centra tradicionalne kulture i umetnosti „Kosta Abrašević“ koje sa bobotskim folklorašima sarađuje već dugi niz godina.

– Ovo nije prvi put da smo ovde u Boboti, ali zadnji put je to bilo pre nekih desetak, možda čak i više godina. I ovaj put smo se rado odazvali pozivu naših domaćina što ćemo i ubuduće rado činiti. Naš Centar postoji još od 1976. godine i u aprilu naredne godine slavimo 43 godine rada. Za tu priliku pripremamo jedan program pod nazivom „Palanka u Palanci“ na koji ćemo pozvati neke gradove iz Makedonije i Bugarske koji u svom imenu imaju dodatak Palanka i tako ih okupimo na jednom mestu, a i u ovom prazničnom periodu imamo dosta aktivnosti. Nastupamo na celom postjugoslovenskom prostoru, bili smo u Sloveniji, Hrvatskoj, Bih, Makedoniji, ali bili smo i na Kipru, u Grčkoj, Holandiji, ima nas svuda – kaže umetnički rukovodilac Darko Maksimović.

Program pred punim bobotskim Domom kulture trajao je skoro dva časa, a na sceni su se menjali čas domaćini, čas njihovi gosti, čas deca, čas odrasli. Šarenilo nošnji i bogatstvo muzike i plesa nikoga nije ostavilo ravnodušnim, a to je ono što je u ovakvim prilikama najvažnije.