Slikarsko okupljanje u čast Vladimira Matijevića

U rodnom mestu srpskog dobrotvora Vladimira Matijevića Gornjem Budačkom na Kordunu održana je peta po redu privrednikova likovna kolonija.

Privrednikova likovna kolonija Vladimir Matijević
Foto: P-portal

Srpsko privredno društvo „Privrednik“ i ove godine, i to peti put po redu, organizovalo je svoju tradicionalnu humanitarnu likovnu koloniju u Gornjem Budačkom na Kordunu nadomak Karlovca, rodnom mestu velikog dobrotvora i osnivača ovog humanitarnog društva Vladimira Matijevića.

Ovogodišnja kolonija održana je 15. i 16. juna i imala je međunarodni karakter jer je okupila slikare iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i prvi put grupu slikara iz Slovenije.

– Nažalost, ove godine slikari iz Srbije zbog drugih obaveza nisu mogli da dođu iako su svih prethodnih godina bili naši redovni gosti. Kolonija je bila veoma uspešna, okupila je desetak slikara čiji radovi su nastajali u živopisnoj i prelepoj prirodi Korduna. Nastalo je dvadesetak slika koje će, kao i svake godine, biti prodane na našim humanitarnim aukcijama, a sav prihod od njihove prodaje biće upotrebljen za stipendiranje učenika i studenata. Sve su to školovani akademski slikari različitih senzibiliteta i koji slikaju različitim tehnikama tako da su i slike koje su uradili zaista vrhunske. Načelnik opštine Krnjak Dejan Mihajlović nas je sve lepo ugostio i složili smo se da je ovo okupljanje najmanje što možemo učiniti da se veliko delo Vladimira Matijevića ne zaboravi – kaže potpredsednica SPD „Privrednik“ Olivera Radović.

Živopisna priroda Korduna i ambijent pored reke Korane zahvalni su kao slikarska inspiracija, a dvodnevnim slikarskim okupljanjem oživljena je uspomena na delo velikog srpskog dobrotvora Vladimira Matijevića.

U sklopu ovogodišnje kolonije članovi i prijatelji Privrednika obeležili su i 90. godišnjicu od smrti njegovog osnivača, a ispred crkve sv. Vasilija Ostroškog u Gornjem Budačkom održan je i pomen ovom vizionaru. Tom prilikom delegacija Privrednika položila je i venac ispred tamošnje spomen-ploče.

Ko je bio Vladimir Matijević?

Vladimir Matijević bio je utemeljitelj i osnivač Srpskog privrednog društva „Privrednik“, jednog od najstarijih humanitarnih udruženja na ovim prostorima. Rođen je 1854. godine u oficirskoj porodici. Trebao je biti državni službenik, vojnik, ali se opredelio za trgovinu.

Vladimir Matijević Kordun
Foto: P-portal

Vladimir i Paulina Matijević nisu imali potomaka, pa su svu svoju imovinu ostavili „Privredniku“ kako bi bila upotrebljena za školovanje nadarene dece i omladine iz siropmašnih slojeva stanovništva. Zahvaljujući njihovom dobročinstvu mnogi mladi ljudi izašli su iz blata siromaštva, stekli društveni ugled, ostvarili karijeru ili su postali trgovci i zanatlije. Zahvaljujući Matijeviću i „Privredniku“ mnogi Kordunaši, Banijci, Ličani i Dalmatinci otvorili su svoje trgovine i zanatske radnje u Zagrebu i mnogim drugim gradovima i mestima ili su se vratili u rodno mesto u kojem su bili pokretači kulturnog i privrednog života svoje sredine.

Godine 1925. proveo je spajanje Jadranske i Podunavske banke u Jadransko-podunavsku banku čiji je predsednik bio do svoje smrti. Vršio je funkcije cenzora Austrougarske banke, predsednika Srpske banke u Zagrebu, člana Nadzornog odbora Agrarne banke i Upravnog odbora Narodne banke Kraljevine SHS. Takođe, bio je i član uprave brojnih privrednih organizacija. Jedan je od osnivača Saveza srpskih zemljoradničkih zadruga, a od samog početka rukovodio je radom Privrednika. Umro je u Beogradu 1929.

Na temeljima koje je Matijević postavio još pre više od 120 godina ovo društvo funkcioniše i danas. Privrednik godišnje stipendira oko 50 talentovanih učenika i studenata slabijeg imovinskog stanja.

Održavanje privrednikove likovne kolonije finansijski je podržala Uprava za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske.