Srpski dom u Vukovaru započeo sa održavanjem programskih aktivnosti

Najsudbonosniji datum u srpskoj nacionalnoj istoriji, 28. jun, bio je povod za održavanjem prve programske aktivnosti novoosnovane Ustanove u kulturi Srpski dom u Vukovaru.

Srpski dom Vukovar Vidovdan

U saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, a u organizaciji Ustanove u kulturi Srpski dom, proveden je projekat „Obeležavanje značajnih nacionalnih i verskih datuma iz srpske istorije – Vidovdan 2022“. Reč je o projektu na koji su mogli konkurisati učenici osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava odvija po modelu A, odnosno na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

– Ovaj projekat je prva programska aktivnost novoformirane Ustanove u kulturi Srpski dom. Želja nam je, cilj i namera da danas-sutra to preraste u tradicionalnu manifestaciju odnosno u oblik organizovanja povodom Vidovdana te da u budućnosti bude i centralna svečana akademija vezana za Vidovdan – izjavio je direktor Ustanove u kulturi Srpski dom Nebojša Vidović.

Iznos za projekat od 120 hiljada dinara odobren je od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, dok je ostatak finansijskih sredstava iz budžeta Srpskog doma.

– Vreme trajanja konkursa je možda bio problem. Rok za prijavu radova bio je deset dana, skoro dve nedelje i to u šestom mesecu kada su maturanti već završili sa nastavom i školska godina je bila pri kraju kada deca imaju jako puno obaveza oko same nastave i završetka školske godine. U ovom trenutku nije moglo biti drugačije, ali za sledeću godinu ćemo se bolje organizovati, krenućemo mnogo ranije tako da očekujemo da će sve škole u kojem imamo model A uzeti učešće u ovom nagradnom konkursu i ovoj, nadam se, tradicionalnoj manifestaciji – dodaje Vidović.

Prijavljeno ukupno 28 radova

U konkursu su učestvovale osnovne škole Trpinja, Bršadin, Negoslavci i Osnovna škola Dragutina Tadijanovića, dok je od srednjih škola bila Gimnazija Vukovar. Deca su imala priliku literarno ili likovno da se izraze na zadanu temu. Ukupno je bilo prijavljenih 28 radova, od čega je 27 učenika učestvovalo jer se jedan učenik prijavio i sa literarnim i likovnim radom. Komisiju za izbor najboljeg likovnog rada činile su profesorica Ljiljana Ajduković i Rosanka Savić Mitrović ispred Gradskog muzeja Vukovar kao istoričar umetnosti, dok su literarne radove ocenjivale nastavnica srpskog jezika Danijela Atlagić,  savetnica za srpski jezik Jadranka Radošević i doktorka srpskog jezika Ljiljana Bajac Nikolić.

– Ukupno je došlo 11 literarnih radova iz osnovnih škola i 10 literarnih radova iz srednje škole. Što se tiče likovnih radova iz osnovne škole je došlo sedam a iz srednje dva likovna rada. Ocenjivanje radova je bio dosta težak posao, prvo smo razdvojili osnovnu i srednju školu, pošto se ipak vidi razlika u zrelosti i poimanju istorije i književnosti vezano za Vidovdan. Gledali smo naravno pravilnost srpskog jezika i ćirilično pismo, budući da su došli nažalost i neki radovi gde su se mešala ćirilica i latinica, naravno gledali smo lepotu pisane reči, poetsko shvatanje Vidovdana i dovođenje u kontekst istorije odnosno shvatanje koliko je Vidovdan prelomni trenutak u svesti, kulturi i istoriji srpskoga naroda – kaže Ljiljana Bajac Nikolić, koja je na završnoj večeri projekta održala i stručno predavanje na temu Kosovski boj u srpskoj epici gde je govorila o Kneževoj večeri, pesmi Car Lazar i Carica Milica, Kosovka devojka i Smrt majke Jugovića. Stručno predavanje održao je i protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović na temu Kosovski zavet, nakon čega je usledila dodela nagrada učesnicima.

Srpski dom Vukovar Vidovdan Sara Atlagić
Sara Atlagić čita pobednički rad

Poseban poklon i zahvalnicu za svoj literarni rad dobio je Nikola Savičić, učenik Gimnazije Vukovar. Treće mesto za najbolji likovni rad pripao je Eni Batos, drugo mesto Vanji Vujasinović, dok je najboljim radom proglašeno delo Tijane Živković. U literarnom delu u konkurenciji osnovnih škola na trećem mestu je Nađa Lukić, drugo mesto Nikola Konjević i prvo mesto pripalo je Teodoru Vranješeviću. U konkurenciji srednjih škola autorka trećeplasiranog rada bila je Lana Aleksić, drugoplasirana Milica Vladisavljević dok je najbolji literarni rad napisala Sara Atlagić, koja kaže da joj pisanje ne predstavlja nikakvo opterećenje.

– Moja inspiracija inače zavisi od mog toka misli u određenom trenutku, o stvarima kojima razmišljam i raspoloženja. U poslednje vreme često razmišljam o identitetu i sudbini našeg naroda, tako da mi je ovaj važan istorijski datum poslužio kao inspiracija jer da njega nije bilo mi ne bi bili sada tu gde jesmo – rekla je Sara.

Negovanje kulture, jezika i praznika vrlo je važno jer sve to čini identitet čoveka, kako nacionalni, tako kulturni i verski. Upravo Vidovdan u sebi sve to spaja te se kroz njega prelama verski, kulturni,  nacionalni i istorijski identitet srpskog naroda.