Stipendije za pripadnike srpske zajednice u regionu

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije raspisala je konkurs za stipendije za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

Pod sintagmom „Srbi iz regiona”, u skladu sa Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu („Službeni glasnik RS” broj 88/09), podrazumevaju se pripadnici srpskog naroda koji žive u Republici Sloveniji, Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Republici Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Republici Albaniji i Mađarskoj. Aktivnom i odgovornom nacionalnom politikom prema pripadnicima srpskog naroda u državama regiona, Republika Srbija čuva njihov identitet – jezik, kulturu, veru, tradiciju i običaje.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u okviru svojih nadležnosti, u skladu sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu („Službeni glasnik RS”, br. 4/11 i 14/11), izradilo je Projekat „Srbija za Srbe iz regiona” (u daljem tekstu: Projekat) kojim je predviđena dodela stipendija za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

Sticanje visokog obrazovanja na srpskom jeziku bitan je preduslov za očuvanje i jačanje srpske zajednice u regionu kao i njene povezanosti sa Republikom Srbijom. Nacionalne zajednice sa razvijenim osećajem identiteta, koje ostvaruju sva garantovana manjinska prava, predstavljaju značajne ljudske resurse u državama u kojima žive.

Republika Srbija pripadnike nacionalnih manjina u Republici Srbiji i pripadnike srpske nacionalne zajednice u regionu prepoznaje kao značajne nosioce dobrih međunacionalnih odnosa i uzajamnog razumevanja, tolerancije i uvažavanja.

Projekat predstavlja put za jačanje dobrosusedskih odnosa, brigu o pripadnicima srpske zajednice i širenje evropskih vrednosti u oblasti ljudskih i manjinskih prava. U tom cilju Republika Srbija će kroz Projekat u školskoj 2021/2022. godini ponuditi novih 80 stipendija.

Stipendiranje mladih pripadnika srpske nacionalne zajednice u regionu unaprediće njihov nivo obrazovanja, što je jedan od važnih preduslova za podizanje kvaliteta života u zemljama u kojima žive.

Tekst konkursa, opis projekta i prijavni formular pronađite na stranicama Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.