U Osijeku o književnom opusu Đorđa Ocića

Predstavljanjem književnika Đorđa Ocića pododbor SKD „Prosvjeta” iz Osijeka završio polugodišnji ciklus kulturnih programa.

Srbi Hr 23.06.2023.
Dejana Ocić i Slavko Bubalo

Predavanje o književnom opusu Đorđa Ocića i predstavljanjem Udruženja koje nosi njegovo ime osječki pododbor Prosvjete završio je polugodišnji ciklus kulturnih programa pod nazivom „Književnici našeg zavičaja”. Gosti pododbora bili su predsednica i sekretar Udruženja „Đorđe Ocić“, Dejana Ocić i Slavko Bubalo.

- Književno delo moga oca usko je povezano sa njegovim zavičajem koji je on simbolički zaokružio izmišljenom kovanicom Erdabovo, koja označava prostor koji obuhvata Erdut, Dalj, Borovo i Vukovar, ali koji ipak nije omeđen ovim mestima nego je i mnogo širi od toga, tako da slobodno možemo da kažemo da taj prostor seže i do Osijeka u kojem se danas nalazimo. O njegovom delu pisali su i govorili mnogi, a zahvaljujući programu „Jesen u Erdabovu” u Dalju se svake godine okupljaju književnici i poštovaoci njegove književnosti. Moj otac pisao je romane, drame, pesme za decu i dijaloške oglede – rekla je tom prilikom književnikova ćerka Dejana Ocić koja je predstavila i rad udruženja osnovanog u nameri da kroz različite kulturne programe neguje uspomenu na Đorđa Ocića.

Sedište udruženja nalazi se u Dalju u književnikovoj rodnoj kući u kojoj je do sada već održan sijaset kulturnih programa koji su veoma dobro prihvaćeni kako od domaće publike iz Dalja tako i od publike sa šireg prostora.

- Udruženje „Đorđe Ocić” osnovano je 20. decembra 2019, a registrovano 30. januara 2020. godine i do sada smo organizovali četiri dramske predstave u okviru programa koji smo nazvali „Drama u avliji”. Drago mi je što mogu da kažem da je ovaj program veoma lepo prihvaćen od strane publike i da su sve četiri predstave bile izuzetno dobro posećene tako da je program zbog toga, a i zbog činjenice da se predstave održavaju na otvorenoj sceni u ambijentu seoskog dvorišta, postao svojevrstan brend našeg udruženja, nešto nesvakidašnje i posebno. Pored toga održali smo i nekoliko veoma zapaženih izložbi i predavanja na različite teme, a gosti su nam bili istaknuti naučni radnici, istoričari, etnolozi, književnici, filmski režiseri i mnogi drugi – rekla je Dejana Ocić koja u Beogradu radi na odeljenju enciklopedistike u Zavodu za udžbenike Republike Srbije, a veoma često dolazi i boravi u Dalju.

Nakon predstavljanja književnog dela Đorđa Ocića osječka publika imala je priliku da vidi i film o udruženju koji je snimio i montirao vukovarski novinar Slavko Bubalo. Film je priča o istoriji Ocićeve rodne kuće koja je pretvorena u kulturni centar.

- Izuzetno mi je drago što sam deo ove priče i što kroz rad na kulturnom planu zajedno sa Dejanom imam priliku da aktivno kreiram kulturni život ovog našeg prostora. Smatram da je kultura naš jedini pravi oslonac i da je ona zapravo i jedina stvar koja naš narod može da sačuva od negativnih posledica asimilacije i gubljenja identiteta. Na tom putu ispreče se mnoge prepreke, ali je udruženje zahvaljujući našoj marljivosti i dosetljivosti pa i uz Božju pomoć, održalo zaista uspešne programe – rekao je tom prilikom Bubalo.

Neposredno pre početka predavanja gostima i publici se obratio i novoizabrani predsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka David Brkić.

- Drago mi je da sam večeras ovde sa vama i nadam se da ćemo u jednoj sinergiji raditi na boljitku i napretku naše zajednice u Osijeku i u tom smislu u Veću na čijem sam čelu pododbor „Prosvjete” imaće iskrenog partnera i podršku. Verujem da ćemo uspešno sarađivati i na tome ću svim srcem zajedno sa vama raditi – rekao je između ostalog Brkić.

Pored ovog programa 20. juna osječki pododbor održao je i 9. likovnu radionicu pod nazivom „Kreativno ćoše” poslednju pre letnje pauze. Tema radionice bio je „Sat od crepa”, a održana je pod rukovodstvom Snježane Fuis. Na radionici je nastalo niz zanimljivih i kreativnih časovnika izrađenih od crepa, a prisustvovala je mala ali odabrana grupa ljubitelja likovnog izražavanja.