Vidovdan proslavljen uz dobru hranu, pesmu i zvuk kopita

Na izletištu Panjik u Trpinji Konjogojsko udruženje Žerav organizovalo je u nedelju 23. juna Vidovdanski konjogojsko-gastro susret.

Tijana Živanović 26.06.2024.

U susret jednom od najvećih pravoslavnih praznika Vidovdana, za kojeg se vezuju istorijski događaji, mnoga sela sa područja istočne Hrvatske organizuju različite manifestacije. Tako je i Konjogojsko udruženje „Žerav“ iz Trpinje odlučilo da meštane svoga sela, ali i okolnih sela počasti dobrom zabavom, hranom i zanimljivim programom.

- Ovo je već treća godina kako organizujemo ovaj događaj. Želimo da ujedinimo konjogojstvo i gastro ekipe i da privučemo što veći broj ljudi. Kao što vidite, ljudi se odazivaju kako iz Trpinje tako i iz okolnih sela. Puno mi je srce videti da u mom selu ima ovakav događaj koji iz godine u godinu bude kvalitetniji, ali i posećeniji. Težimo tome da se što više družimo i da prenesemo ljubav prema konjima koju mi imamo na druge – rekao je predsednik konjogojskog udruženja Žerav Predrag Mihajlović.

Nakon što su jahači prošli ulicama Trpinje i prisustvovali molitvi ispred trpinjske crkve, vratili su se na jezero Panjik gde se održao kulturno- zabavni program. Učesnici manifestacije bili su nagrađeni peharima, a domaćini su birali najlepšu jahačicu, najlepšeg jahača, najlepšu zapregu i mnoge druge.

- Po prvi put sam u Trpinji, drago mi je videti da i dalje postoji ljubav prema konjima. Danas sam došao sa novim ždrepcem i on je osvojio nagradu za najlepšeg pastuva. Isto tako, na današnju manifestaciju sam doveo i svoju decu što dokazuje da ima mlađih koji će nas naslediti i nastaviti tradiciju koju negujemo. Kada vidite čoveka koji ima konja, znajte da on to radi iz ljubavi – rekao je Adam Svirčević koji je na manifestaciju došao iz Županje i sa sobom odneo jednu od mnogobrojnih nagrada,

Ovaj događaj koji privlači sve veći broj publike i učesnika, iz godine u godinu sve je više prihvaćen od velikog broja udruženja sa ovoga područja. Tokom dana za decu je organizovano jahanje konja i različiti zabavni sadržaji, a u ponudi su bila i različita jela koja su za posetioce pripremale gastro ekipe.

- Čast nam je učestvovati na manifestacijama u Trpinji. Mi iz Bijelog Brda poznati smo po ljubavi prema ribi i zato je tradicija da je na ovom događaju i pečemo. Hranom koju mi pravimo besplatno se mogu poslužiti svi posetioci. Nema nas puno i zato trebamo tradiciju prenositi na mlađe. Ovakve manifestacije i služe da se družimo i razmenimo iskustva – rekao je član gastro ekipe iz Bijelog brda Slobodan Nešić.

Uz dobru muziku, hranu i društvo zabava je zagarantovana. Prema rečima organizatora, veoma su zadovoljni kako je manifestacija prihvaćena i to im je dovoljan motiv da i u budućnosti organizuju ovakvo druženje.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.