Vidovdanski sabor -tradicija koja se neguje u Boboti

Međunarodni Vidovdanski sabor tradicionalno je održan u Boboti od 21. do 23. juna.

Tijana Živanović 25.06.2024.

Nekoliko dana pre velikog pravoslavnog praznika Vidovdana, u Boboti je održana jedna od najdugotrajniji manifestacija na istoku Hrvatske. Program 43. Vidovdanskog sabora je svečano otvoren u petak 21. juna pesničkom večeri.

- Vidovdanski sabor traje 43 godine, ovo nije prezentacija samo kulture, običaja i tradicije Srba na ovom području i ne predstavljamo samo Bobotu, predstavljamo i Opštinu Trpinja, Vukovarsko - sremsku županiju i sve pripadnike Srba u Republici Hrvatskoj. Ovo je jedna od najvećih manifestacija na području naše županije – izjavio je predsednik koordinacionog odbora Vidovdanskog sabora Svetislav Mikerević.

Više od 600 učesnika dali su svoj doprinos u različitim oblastima. Nakon što je uz stihove4 pesnika svečano otvoren Vidovdanski sabor već drugi dan publiku su obradovali dramska sekcija SKD Prosvjete pododbora iz Bobote, učenici Osnovne škole Bobota i članovi udruženja Čuvari pravoslavlja i srpske kulture. Treći odnosno poslednji dan sabora bio je ispunjen brojnim dešavanjima. Tako je tradicionalno započeo istovremeno organizovanim šahovskim turnirom, fudbalskom utakmicom, likovnom kolonijom, takmičenjem dobrovoljnih vatrogasnih društava i takmičenjem u gađanju glinenih golubova.

- Godinama dolazimo u Bobotu na Vidovdanski sabor kako bi uživali u šahu. Drago mi je da vidim da nas sport udružuje. Na današnjem turniru imamo pet ekipa koje dolaze iz Bobote, Trpinje, Negoslavaca i Borova. Nažalost, bilo nas je i više, ali Markušica danas nije mogla da učestvuje, kao ni Pačetin. Svrha ovakvih okupljanja je svakako da se družimo, ali i da učimo jedni od drugih – rekao je najstariji član Šahovskog kluba Trpinja Jovo Dokmanović.

U večernjim satima ulicama Bobote kulturno- umetnička društva su prošetala i pokazala lepotu srpske nošnje. Kud Đoko Patković iz Bobote je po prvi put za domaću publiku odigrao novu koreografiju Vranjska svita i uz nastupe još sedam kud-ova zatvorio 43. Međunarodni Vidovdanski sabor.