VSNM opštine Darda proslavilo krsnu slavu

Veće srpske nacionalne manjine opštine Darda povodom krsne slave Sv. Arhanđela Mihaila, koja je ujedno i hramovna slava mesta Darda, održalo je u subotu 24.novembra svečanu sednicu u prostoru Crkvenog doma u Dardi.

VSNM opštine Darda krsna slava 2018.

Svečanoj sednici VSNM opštine Darda prethodila je sveta arhijerejska liturgija u pravoslavnoj crkvi Sv. Arhanđela Mihaila koju je služio protojerej Đorđe Kovačević, a liturgiji je prisustvovao i protojerej-stavrofor u penziji Mihajlo Marijanac. Nakon liturgije članovi Veća, Crkvene opštine, meštani Darde i gosti iz baranjskih mesta okupili su se u prostoru crkvenog doma, a u ime domaćina prisutne je pozdravio zamenik župana Osječko-baranjske županije Radomir Čvarković.

– Voleli bi da nas je večeras više, ali nažalost, iako nije ni red ni vreme, sve nas je manje, sve je manje domaćina kako ovde u Dardi tako i u čitavoj Baranji i u ovom delu Republike Hrvatske. Mi se u Veću trudimo, i trudićemo se, da se uz pomoć naše opštine, borimo i izborimo za opstanak i ostanak svih naših meštana – rekao je izmeđuostalog Radomir Čvarković.

Načelnik opštine Darda Anto Vukoje je, kao i svake godine, prisustvovao svečanoj sednici čime je po ko zna koji put pokazao da zajednički život i dobri međuljudski odnosi između većinskog i manjinskog naroda nemaju alternativu.

– Trudimo se da svim meštanima opštine Darda bude što lepše, da izjednačimo život i standard. Trudimo se da svako mesto ima istu infrastrukturu, i dečije igralište, i trotoar i sve ono što je deo modernog života. I sami vidite da se intezivno radi na pravoslavnoj crkvi u Uglješu, i to bi zdanje već bilo gotovo da je više pomoći od resornog ministarstva. Živimo za ovo mesto, živimo za svoju opštinu, živimo zato da nam mladi ne odlaze, da ostanu ovde, ali zato se svi zajedno moramo potruditi –  rekao je Vukoje.

Kratkom besedom prisutnima se obratio i darđanski protojerej Đorđe Kovačević koji je preneo pozdrave episkopa Osečkopoljske i baranjske eparhije Heruvima, u čije ime je domaćinima čestitao i slavu.

– Želim se zahvaliti Veću koje nam je iz svog skromnog budžeta kroz ovu godinu puno pomoglo. Zahvaljujem se i načelniku opštine i njegovom zameniku koji su sa dosta sredstava pomogli našu crkvenu opštinu. Posebno hvala na pomoći u izgradnji crkve u Uglješu na kojoj se stavljaju kupole, bakar se stavlja, i verujemo da ćemo je do nove godine uspeti pokriti – rekao je Kovačević.

Svečanoj sednici povodom krsne slave Sv. Arhanđela Mihaila pored članova Veća, Crkvene opštine i meštana opštine Darda prisutni su bili i državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Mile Horvat, zamenik načelnika opštine Darda Radovan Gotovac, zamenik načelnika opštine Kneževi Vinogradi Stojan Petrović,  zamenik načelnika opštine Popovac Zoran Milošević, predstavnik Srpskog narodnog veća Dejan Jeličić  i drugi uzvanici. Kako to i dolikuje, druženje je potrajalo do duboko u noć uz bogatu trpezu i muzički program.