Za svoj KUD sašile preko 120 novih nošnji

Žene iz Udruženja „Čuvari pravoslavlja i srpske kulture” iz Bobote uspešno okončale šestomesečni projekat pod nazivom „Očuvanje baštine Srba u zapadnom Sremu”.

Slavko Bubalo 22.07.2022.
„Čuvari pravoslavlja i srpske kulture” bobota

Kroz projekat nazvan „Očuvanje kulturne baštine Srba u zapadnom Sremu” bobotsko Udruženje „Čuvari pravoslavlja i srpske kulture” kupilo je osam modernih šivaćih mašina na kojima su mlade žene iz ovog sela učile osnovne elemente izrade narodnih nošnji Srba zapadnog Srema. Projektom je bilo predviđeno da udruženje do 30. juna održi ukupno 25 radionica na kojima su polaznice učile mašinsko šivenje i vezenje narodnih nošnji, a sve u cilju da se sačuva tradicija i obnovi garderoba bobotskog KUD-a „Đoko Patković”.

- Dogovorile smo da našem KUD-u kupimo ili doradimo delove narodnih nošnji koji im nedostaju i ujedno da obnovimo nošnje za razne koreografije. Tako smo sašili nošnje za četrnaest devojaka i isto toliko momaka za „Slavoniju”, obnovili smo košulje za „Mačvu”, a svih četrnaest košulja su ručni rad. Ukupno smo obnovili nošnje za pet koreografija i sve za po četrnaest devojaka i momaka. Potrošile smo 70 metara šifona i isto toliko metara čipke  – kaže Ljubica Bauković predsednica udruženja i žena koja je osmislila i vodila celu tu priču.

Sve što je planirano u vezi sa šivenjem to je i ispunjeno, a urađeno je i više od toga. Devojkama iz KUD-a sašile su osam haljina koje će nositi dok pevaju tradicionalne običajne pesme.

- Stvarno se radilo. I do dva sata u noć smo šile i vezle, a osim toga imale smo i razne kulturne programe, pesničke večeri, izložbe i predavanja, a sve smo krunisali na „Vidovdanskom saboru”. Mi imamo 17 članova. Većina su žene, a imamo i pet muškaraca – ističe Ljubica Bauković.

„Čuvari pravoslavlja i srpske kulture” bobota (2)

Ljubica Bauković

Jedna od žena koja je šila nošnje je i Cveta Marjanović kojoj je motiv za učešće u projektu bilo očuvanje srpske tradicije i običaja u Boboti, ali i druženje.

- Lepo smo se družile i radile i nije nam bilo teško. Ima nas iz više udruženja i svi se međusobno pomažemo. Ja sam uglavnom porubljivala i šila dugmad jer mašinom baš i ne baratam dobro – kaže.

Zajedno sa svojim učenicima projektu je doprinela i nastavnica Jovana Maletić koja predaje u bobotskoj osnovnoj školi.

- Moji učenici i ja učestvovali smo na manifestacijama „Čuvara pravoslavlja” tako što smo pripremali dramske predstave koje opisuju tradiciju i običaje našeg naroda i našeg sela. Imamo svoju dramsku grupu u školi i deca uvek rado učestvuju, vole to, a vole i njihovi roditelji – kaže učiteljica.

Svaki vez na nošnjama je unikatan

U vremenu trajanja projekta ove vredne žene okupljene u udruženju sašile su preko 120 novih nošnji, a svi vezovi na košuljama urađeni su ručno. Taj ogroman trud se isplatio jer KUD „Đoko Patković” sada je opremljen za gotovo sve koreografije koje igra.

- Bilo je teško ali i jako lepo i zanimljivo i ovo je nešto što je u selu urađeno prvi put. Svi su dali svoj doprinos ne samo u šivenju i vezenju nego i u pripremanju naših nacionalnih jela, održavanju dramskih predstava dece iz škole, raznim predavanjima i veoma smo zadovoljni. Svi vezovi na ovim košuljama su rađeni ručno i unikatni su. Naše članice su šile, a ja sam vezla. Za svaku haljinu uradila sam poseban motiv – priča Gordana Toma inače sekretar bobotskog KUD-a.

„Čuvari pravoslavlja i srpske kulture” bobota1

Gordana Toma

Uz ove nove nošnje KUD „Đoko Patković” raspolaže mnoštvom drugih, a opreme je toliko da im je prostor u kom je drže i čuvaju premalen. Pored nošnji tu je i preko 100 pari razne obuće, pojaseva, marama, šešira, šubara, nakita i raznih drugih rekvizita. Sve to zahteva posebnu brigu kao i prostor u kom se čuva do nastupa.

- Trudimo se da sve čuvamo i održavamo onako kako treba, ali prostor nam je zaista mali i voleli bi kada bismo dobili veći nego što je ovaj postojeći. Kada bih vam iznela sve što imamo, mi ovde ne bi mogli da stojimo. Držimo po ormarima, vešalicama i kutijama i snalazimo se kako znamo i umemo. Nadam se da ćemo jednom i taj problem rešiti – kaže Gordana.

Nošnjama koje su žene sašile zadovoljna je i predsednica KUD-a „Đoko Patković” Đurđica Nedić.

- Želim svima koji su učestvovali u ovom projektu da se zahvalim jer su se sve žene mnogo trudile i zahvaljujući njihovom radu dobili smo dosta novih nošnji koje su nam nedostajale. Mislim da će se na našim nastupima sve to lepo videti jer za jedan nastup nije važno samo lepo igrati i pevati nego je važno i dobro izgledati i imati odgovarajuću nošnju – rekla je predsednica.

Projektu je iznosom od 50 hiljada kuna podršku pružilo Srpsko narodno veće iz Zagreba, a žene iz ovog udruženja se nadaju da će i KUD-ovi iz drugih mesta pokazati interes da i za njih, naravno uz odgovarajuću nadoknadu, sašiju i izvezu nošnje za njihove potrebe.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.