Zlatna medalja Milankovićevih ciklusa dodeljena Veri Milanković

U susret Milankovićevim ciklusima, dodeljene nagrade za izuzetan doprinos afirmaciji dela Milutina Milankovića i radu Kulturnog i naučnog centra Milutin Milanković u Dalju.

Srbi Hr 07.06.2021.
Vera Mlanković

Na elektronskoj sednici, održanoj 28. maja 2021. godine, Odbor za dodelu Zlatne medalje Milankovićevih ciklusa u sastavu: akademik Fedor Mesinger, akademik Zoran Knežević, Aleksandar Petrović, Radomir Putnik, Jugoslav Vesić i Đorđe Nešić, doneo je jednoglasnu odluku da nagrada Zlatna medalja Milankovićevih ciklusa za 2021. godinu bude dodeljena prof. Veri Milanković iz Beograda, za izuzetan doprinos afirmaciji dela Milutina Milankovića i radu Kulturnog i naučnog centra Milutin Milanković u Dalju.

Vera Milanković je kompozitor, pijanista i pedagog, a rođena je u Londonu 1953. godine. Potomak je ugledne srpske porodice visokih oficira, naučnika, univerzitetskih profesora, diplomata i pisaca.

Kao kompozitor i pijanista, prisutna je na koncertima i festivalima, u pozorištu i medijima – kroz živa izvođenja, snimke i štampane note.

Redovni je profesor Fakulteta muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Osnivač je i rukovodilac međunarodnog Pedagoškog foruma scenskih umetnosti – Godišnjeg skupa pedagoga muzičkih i scenskih umetnosti svih nivoa obrazovanja.

Izlagala je na više stručnih seminara i muzičkih edukacija.

Član je Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičkih pedagoga Srbije, Uređivačkog odbora Vukove zadužbine, Kulturno-prosvetne zajednice Beograda i Rotari kluba Zemun.

Osvojila je nagrade Zlatni Beočug (2008) i Muzika klasika (2014) za primenjenu muziku.

U njenom opusu se izdvajaju Sonata za violinu, violončelo i gudače, Svita Stratinščica, za sopran, ženski hor i kamerni orkestar, Koncert za klavir i orkestar, Sonata za violinu i violončelo, Dve pesme po Blejku, mnoštvo kompozicija na stihove najpoznatijih srpskih i svetskih pesnika. Autor je Srpskog duhovnog kalendara, zbirke tropara za soliste i različite horske sastave.

Dala je veliki doprinos afirmaciji dela Milutina Milankovića i radu Kulturnog i naučnog centra Milutin Milanković u Dalju. Autor je muzike za radio dramu „Kroz vasionu i vekove“, rađenu po motivima istoimenog Milankovićevog dela, koja je izvedena u Dalju na Drugim Milankovićevim ciklusima 2009. godine, kao i kantate istog naziva za bariton, sopran, hor i orkestar. Autor je muzike za biografsku muzičku dramu „Milanković“ teatra „Madlenianum“ koja je izvedena u Dalju, na 7. Milankovićevim ciklusima 2014. godine. Tvorac je Daljske rapsodije i kompozicije Sunce i led koje su inspirisane Milankovićevim delom. Organizovala je i učestvovala na nekoliko koncerata u Milankovićevoj kući, među kojima se izdvaja koncert „Vokalna lirika“, u saradnji sa Ileanom Milić, kao i nastupi sa Taljom Obrenović.

Sufinansirala je nabavku klavinove za potrebe KNC-a. Istaknuto mesto u njenom delovanju zauzima rad s najmlađima, posebno s Dečjim horom „Kolibri“. Vera Milanković dostojan je pregalac i nastavljač društvene, naučne u kulturne tradicije ugledne daljske porodice Milanković.

SKD „Prosvjeta“ snimila edukativni video o Milutinu Milankoviću

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Zagreba, u sklopu programa Znameniti Srbi, snimilo je video o Kulturno-naučnom centru „Milutin Milanković“ iz Dalja kao i o ovom velikom srpskom naučniku. U videu koji je na zvaničnoj internet stranici i platformi Jutjub objavljen na Milankovićev rođendan 28. maja, upravnik KNC-a Đorđe Nešić priča o sadržaju centra, ali i o samom Milutinu te pojedinim članovima ugledne daljske porodice Milanković.