Značajan jubilej Prosvjetinog pododbora iz Belog Manastira

Pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Belog Manastira proslavio je 9. aprila 25 godina postojanja i rada.

Maja Milanović 11.04.2022.
SKD Prosvjeta Beli Manastir

Koncert folklornih društava kojim je SKD Prosvjeta pododbor Beli Manastir obeležio 25 godina rada okupilo je brojnu publiku u Kino dvorani centra za kulturu Beli Manastir. Prosvjetin pododbor, koji je u Baranji prepoznat kao jedan od pokretača aktivnosti na očuvanju kulture, tradicije, jezika i običaja Srba u tome kraju, osnovan je 13. septembra 1997. godine, te se može pohvaliti uspešnim radom na očuvanju srpskog identiteta, kulture, jezika, običaja i tradicije.

- Bila mi je čast davno pre 25 godina kada se sastala grupa entuzijasta u jednoj maloj prostoriji i rekli smo hajde da osnujemo nešto što će biti vrh naše Prosvjete, kulture i nečega što bi nas okupljalo i usmeravalo u nadgradnjama koje su u to vreme bile bitne. Dogovorili smo se, napravili plan rada i dobili smo veliku podrušku od tadašnjih predstavnika u Zagrebu. Mi smo se bazirali na to da obeležimo važne datume i da tu maksimalno uključujemo mlade. To se upravo tako i dogodilo, pa smo tada imali 153 člana. Deca su se trudila, pokazivala svoju volju dok smo ih mi usmeravali. Posle tih 25 godina sve se bitno promenilo, imamo predivne prostorije, imamo našu decu, ali ih nemamo dovoljno – rekla nam je učiteljica u penziji i jedna od osnivača pododbora Prosvjete u Belom Manastiru Ljubica Buha.

Sve ove godine nije bilo lako očuvati kulturni život srpske zajednice u Belom Manastiru. Kao i iz većine krajeva Republike Hrvatske dosta stanovništva se odselilo iz Baranje u inostranstvo, pa tako danas broje 15 članova, ali se nadaju kako će se njihovo članstvo obnoviti i ojačati.

- Ovaj događaj danas je jedan od nekoliko događaja koje planiramo za proslavu 25 godina pododbora. Posebno smo ponosni što smo se uspeli održati u ovih 25 godina, da se nismo ugasili kao određeni pododbori kod nas u zajednici. Ono što je jako bitno da smo prepoznati u našem društvu kao pododbor koji se aktivno bavi organizovanjem putovanja, predavanja i okupljanja akademske zajednice našega grada. Planiramo jednu pozorišnu predstavu u narednom periodu, nekoliko predavanja na temu istorije ovoga kraja, a za sredinu septembra meseca centralni događaj će nam biti svečana sednica pododbora na kojoj ćemo se zahvaliti osnivačima, dosadašnjim predsednicima, zaslužnim članovima i udruženjima u dosadašnjem radu – kaže predsednik belomanastirskog pododbora Dejan Jeličić.

U svečanom programu nastupili su Ansambl narodnih igara SKD Prosvjeta Vukovar, Folklorni ansambl Čuvari tradicije baranjskih Srba i Srpsko kulturno-umetničko društvo Jovan Lazić iz Belog Manastira koje sa Prosvetom ima dugogodišnju saradnju.

- Sa našom Prosvjetom u Belom Manastiru sarađujemo preko 20 godina, čak smo u početku bili jedno društvo, posle toga smo se razdvojili, ali je saradnja bila intenzivna. Jedni drugima smo pomagali, odrađivali programe, tako da je saradnja zaista dugogodišnja i vrlo uspešna. Naše kulturno–umetničko društvo može se pohvaliti sa 75 godina rada koje obeležavamo u decembru mesecu ove godine i jako smo ponosni na to – izjavila je predsednica SKUD-a Jovan Lazić Beli Manastir Svetlana Pešić.

Prosvjetin pododbor Beli Manastir jedan je od 52 pododbora koja deluju na području Republike Hrvatske, dok su u Baranji aktivni još pododbor Darda, Jagodnjak i Kneževi Vinogradi.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.