Autobiografski zapis Gordane Pavić kroz priču o drugima

U Dalju je 8. jula održana promocija nove knjige Gordane Pavić pod naslovom „Svetle tačke naših života”.

Slavko Bubalo 09.07.2021.
„Svetle tačke naših života” Gordana Pavić

Nakon knjiga pesama, pripovedaka, drame, aforizama i romana Gordana Pavić, pesnikinja i književnica iz Dalja odlučila je da se okuša i u nekoj vrsti autobiografije. Knjiga „Svetle tačke naših života” objavljena je još u oktobru prošle godine, ali je njena promocija tada izostala jer su zbog epidemioloških razloga javna okupljanja bila zabranjena. U međuvremenu je preminula njena sestra Jadranka Pavić pa je predstavljanje knjige započelo minutom ćutanja u njenu čast.

Iz ove neobične knjige čitalac saznaje ponešto o njenom zanimljivom i atipičnom životu, odrastanju jedne slepe osobe, njenom školovanju, odnosu sa okolinom, sa kolegama sa kojima je radila i o njenom književnom radu.

- Jedna od najpoznatijih autobiografija u srpskoj književnosti poznatog književnika Borislava Mihajlovića Mihiza zove se „Autobiografija o drugima”. Znači, kada pišemo autobiografiju često govorimo i o drugima, a kada govorimo o drugima često govorimo i o sebi. Tako je i Gordana ove svoje autobiografske zapise nazvala „Svetle tačke naših života”. Ono što je meni u ovoj knjizi najzanimljivije to su upravo ove rane godine, godine njenog detinjstva i školovanja u školi za decu oštećenog vida u Zemunu i njeno kasnije snalaženje na poslu. Ona je po prirodi vedra i vesela osoba i ona je ove svoje zapise ispisivala sa izvesnim humorom ubacujući u njih niz anegdota, tako da je to pripovedanje živopisno i zanimljivo – rekao je urednik ovog izdanja književnik Đorđe Nešić koji se i sam našao među tim svetlim tačkama autorkinog života.

- Ona u svojoj knjizi govori o ljudima koji osvetljavaju njen mrak, pošto je ona slepa osoba, i njenu, kako ona kaže, usku stazu, pa sam se eto, sticajem okolnosti, i ja našao na tom časnom popisu – objasnio je Nešić.

„Svetle tačke naših života” Gordana Pavić Đorđe Nešić

Veoma lepo i nadahnuto o knjizi i njenoj autorki govorila je i njena prijateljica Spomenka Kovač iz Osijeka koja se sa Gordanom Pavić druži već punih 48 godina.

- Gordana i ja poznamo se otkako sam ja postala član porodice Kovač jer ona je bila velika prijateljica moje pokojne svekrve sa kojom je zajedno radila tako da je, na neki način, bila i deo naše porodice. Naslov knjige „Svetle tačke naših života” me jako zaintrigirao, a posebno ta reč „svetlo” i šta ta reč znači u životu osobe koja život provodi u tami. Nazvati nekoga svetlom tačkom svog života je zaista velika stvar. Za nas je to čast i izuzetno veliko priznanje koje nam je ona odala tako da, na neki način, imamo i obavezu da i dalje svetlucamo u njenom životu, pogotovo sada nakon što je pre tri meseca ostala bez svog najvećeg svetla, odnosno svoje sestre Jadranke. Gordanu treba podržati, moramo joj biti oslonac da i dalje bude i ostane tako hrabra žena, puna optimizma, životne radosti i iskričave duhovitosti – rekla je gospođa Kovač.

Sama autorka o knjizi nije mnogo govorila prepuštajući da o njoj sude oni koji je budu čitali.

- Ovu knjigu posvetila sam ljudima kojima sam okružena i koji mi nesebično pomažu celoga mog života. Mnogih od njih više nema među nama, ali je tu i mnogo onih koji su još živi i sa kojima još uvek delim ovo naše parče neba. Želim da uspomena na njih živi i dalje, a te moje svetle tačke, odnosno ljudi, u meni nikada nisu ni umrle. Oni su mi u životu puno pomogli, a među njima sam naročito zahvalna svojim pokojnim roditeljima, sestri Jadranki i profesoru Jovanu Vasiljeviću koji je i najzaslužniji za sve ovo što sam ja danas – izjavila je autorka.

„Svetle tačke naših života” Gordana Pavić

Pored pomenutih o knjizi i njenoj autorki govorili su njene kolege po peru Milenko Vasiljević – Čiko i Mišo Nedeljković kao i direktorka Dečjeg vrtića „Zlatokosa” iz Borova Radmila Latas. Sa njom i decom ovoga vrtića Gordana Pavić druži se već godinama.

- Poznavati osobu kao što je Gordana Pavić je izuzetna čast i privilegija. U njenoj knjizi na mnogo mesta možete pročitati rečenicu „Oni su voleli mene i ja sam volela njih”. Pokušala sam da ih prebrojim ali sam onda odustala shvativši da je njen život ispunjen ljubavlju prema ljudima i upravo ta ljubav je nešto što nam je svima potrebno da negujemo u ovom danas sve surovijem svetu. Gordana nikada nije neraspoložena, uvek je vedra i puna optimizma i trebamo da se ugledamo na nju i da budemo zahvalni što ona postoji i što osvetljava naše živote – rekla je Radmila Latas.

Odlomke iz knjige čitali su članice kluba čitalaca daljske biblioteke Đurđica Kikanović, Lidija Tomašević i Lana Kojčić, a promociju su izvođenjem nekoliko pesama uveličale i sestre Jovana i Ekatarina Serdar iz Borova.

Gordana Pavić rođena je 1948. godine u Dalju. Školu za decu oštećenog vida „Veljko Radmanović” završila je u Zemunu. Objavila je više zbirki pesama, aforizama, pripovedaka i drama i član je prosvjetinog pododbora u Borovu, Udruženja slepih iz Osijeka i Saveza slepih iz Novog Sada. Saradnica je dečijeg časopisa Bijela Pčela iz Rijeke i svih zvučnih Brajevih časopisa iz Srbije. Inspiraciju za svoj književni rad pronalazi u svakodnevnom životu, a svojim delima promoviše pozitivne društvene vrednosti. Iako ne vidi od detinjstva život Gordane Pavić obasjan je svetlom upornosti, optimizma i ljubavi kojom se okružila i koja je nepogrešivo vodi gde god da se uputi.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.