Belomanastirci osetili dašak viktorijanske ere

Udruženje Kolo srpskih sestara „Sveta Jelena Dečanska" iz Belog Manastira organizovalo je 1. marta izložbu unikatnih damskih suncobrana i lepeza nekadašnje Belomanastirke Duške Marčete.

Damski suncobrani i lepeze Beli Manastir

Izložba pod naslovom „Niti koje nas spajaju“, koja je održana je u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru, bila je poprilično dobro posećena imajući u vidu da kulturni događaji u jedinom baranjskom gradu nisu za širu publiku. Damski suncobrani i lepeze oduvek su bili simboli aristokratije, kraljevstva i carstva, simboli veze između neba i zemlje, zbog čega svaka modno osvešćena žena poseduje nekoliko suncobrana i lepeza različitih boja, dezena i stilova. Od davnih dana, a posebno u doba viktorijanske ere, dame su njime štitile svoje telo i nežnu put, i bili su apsolutna potreba.

Damski suncobrani i lepeze, koji su bili izloženi na izložbi, a koje je na izložbu doneo sin autorke Duške Marčete, specifični su po debljini štapa i dužini ručke dok je pokrov isljučivo od prirodnih vlakana pamuka, lana i svile. O kvaliteti i tradiciji izrade damskih suncobrana i lepeza autorke, koja ih izrađuje više od 45 godina, svedoče mnogobrojna domaća i međunarodna priznanja koje je osvojila, a koja su se takođe mogla videti na izložbi. Neki od njenih suncobrana i lepeza, kako su spomenuli organizatori izložbe, danas se nalaze i u dalekoj i toploj Africi.

Dašak spomenutih „niti koje nas spajaju“ sjajno se poklopio s prvim martovskim danom, i mesecom u kojem se obeležava Međunarodni dan žena, ali nažalost lokalnih dama izložba nije bila prodajnog karaktera nego po principu „gledaj i ne diraj“.

1 KOMENTAR

Comments are closed.