Bogat i raznovrsan program sabora u Belom Manastiru

Održan 5. Sabor kulturnog i narodnog stvaralaštva Srba Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u organizaciji udruženja Čuvari srpskog identiteta.

Zoran Popović 07.09.2021.
5 Sabor kulturnog i narodnog stvaralaštva

U organizaciji udruženja Čuvari srpskog identiteta 5. septembra u Belom Manastiru održan je peti, jubilarni sabor Sabor kulturnog i narodnog stvaralaštva Srba Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. I pored činjenice da su se organizatori morali pridržavati svih epidemioloških mera uzrokovanih pandemijom koronavirusa Sabor je izazvao veliko zanimanje publike pa je amfiteatar Etnološkog centra bio ispunjen do poslednjeg mesta.

Prisutne se na samom početku obratio predsednik udruženja Čuvari srpskog identiteta Dragan Todić koji je pozdravio uzvanike, i upoznao ih sa radom i ciljevima udruženja.

Na ovogodišnjem saboru priliku da se predstave publici imali su Ansambl narodnih igara SKD Prosvjeta iz Vukovara, SKUD Jovan Lazić iz Belog Manastira, Folklorna grupa Čuvari tradicije baranjskih Srba iz Belog Manastira, Komorni tamburaški orkestar Batorek iz Osijeka, Tamburaški sastav Vučedolski zvuci iz Vukovara, tenor Predrag Stojić iz Osijeka i vokalni solista Živojin Jergić iz Vukovara.

Učešće u ovoj manifestaciji su uzela i udruženja žena iz Jagodnjaka, Bolmana, Popovca, Kneževih Vinograda, Darde i Belog Manastira čije su rukotvorine bile izložene u predvorju Etnološkog centra.

Pokrovitelj ovogodišnjeg 5. Sabora kulturnog i narodnog stvaralaštva Srba Slavonije, Baranje i zapadnog Srema bio je Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske. Na kraju, pomenimo da će udruženje Čuvari srpskog identiteta u okviru svog plana i programa rada do kraja tekuće godine imati još dve manifestacije i to 7. Festival etno muzike 12. septembra u sali bioskopa u Borovu naselju, a na istom mestu 3.oktobra biće održan i 9. Međunarodni festival prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.