Boje grada na Dunavu i Vuki

U nedavno otvorenoj galeriji „Branimir Kurucić“ otvorena i izložba slika sa likovnih kolonija u Vukovaru.

Srđan Sekulić 12.02.2021.
Prosvjeta izložba

Od 1995. godine u Vukovaru se održava likovna kolonija „Boje Vukovara“, a nedugo nakon toga ova kolonija postala je i sastavni deo programa „Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema“.

Ova kolonija okupljala je veći broj likovnih umetnika i s vremenom postala je prepoznatljiva u slikarskim krugovima.

- Od sredine devedesetih kako smo započeli ovu manifestaciju, do sad, održano je dvadesetak kolonija. Ove godine smo u prilici da sumiramo ono što smo radili proteklih godina, odnosno napravili smo izbor slika sa dve likovne kolonije. Moram da kažem da je 2019. godine bila jedna od najuspešnijih i najplodonosnijih likovnih kolonija i odatle je upravo najveći deo ovde izloženih slika – istakao je jedan od pokretača i organizatora likovne kolonije i predsednik Prosvjetinog pododbora u Vukovaru Milenko Živković.

Izložba slika nastalih tokom protekle dve kolonije održana je u nedavno otvorenoj Galeriji slika „Branimir Kurucić“. Na ovoj izložbi organizator je izložio ukupno 25 slika od 15 autora.

- Što se tiče ove naše tradicije možemo samo da zahvalimo slikarima koji su došli kod nas i koji su od nas stvorili zaljubljenike u likovnu umetnost jer smo se prvo mi umočili u boju, a onda je boja ušla u nas i evo drži nas do dana današnjeg. Sigurni smo da ćemo nastaviti sa istim žarom i željama da još više priredimo veličanstvenih kolonija i izložbi pod nazivom „Boja Vukovara“ – naglašava Živković.

Izložba posvećena preminulom slikaru

Na poslednje održanim kolonijama učestvovao je veći broj slikara, ne samo iz Vukovara i njegove neposredne okoline, nego i iz Osijeka, Belog Manastira, Slatine, Suhopolja, Novog Sada, Bačke Palanke, Vrbasa, Tuzle. U međuvremenu, neki od autora su preminuli i predstavljaće pravi nedostatak u budućim kolonijama.

- Treba reći da ovu izložbu posvećujemo slikaru Miroslavu Odaviću iz Osijeka koji je preminuo krajem prošle godine. On je ostavio veliki trag u slikarstvu Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, bio je na mnogim kolonijama gde su ga zvali, a posebno je voleo da istakne da je svoje dve slike poklonio obnovi manastira Hilandar – kaže Živković.

Organizator planira da nastavi sa tradicijom održavanja likovnih kolonija i da unapređuje likovnu umetnost, ne želeći da prekine sa dobrom praksom.

Prosvjeta izložba Milenko Živković

Milenko Živković na otvaranju izložbe

- Boja nas tera da radimo i ne možemo stati. Gledaćemo da i ove godine organizujemo koloniju, nadam se da će nam okolnosti to dozvoliti kao što smo uspeli i prošle godine da je održimo i to u dva dana. Osim ovoga što danas radimo u Vukovaru namera nam je da ovako opremljene slike sa katalozima putuju širom Hrvatske, najpre bi trebale biti izložene u Osijeku, potom Zagrebu, a verujem da će je videti i ljudi u Dalmaciji – istakao je Milenko Živković.

Retrospektivu izabranih slika sa kolonija „Boje Vukovara“ održanih 2019. i 2020. godine prati i katalog u kojem posetioci imaju priliku da se upoznaju sa izloženim delima, njihovim autorima, ali i da se upoznaju sa samom istorijom ove likovne kolonije.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.