Vukovarska „Prosvjeta“ dobila novi dom

Nove prostorije pododbora SKD „Prosvjeta“ i galerija slika „Branimir Kurucić“ svečano su otvorene juče u Vukovaru.

Slavko Bubalo 06.01.2021.
galerija slika „Branimir Kurucić“ skd prosvjeta vukovar

Vukovarski pododbor SKD „Prosvjeta“ konačno je rešio pitanje prostora za održavanje svojih programa kao i za smeštaj bogatog fonda slika nastalih na likovnoj koloniji „Boje Vukovara“. Prostor je zaista reprezentativan i nalazi se u novoizgrađenom Parohijskom domu druge vukovarske parohije koja je po povoljnim uslovima taj prostor ovom pododboru dala u zakup.

- Mi još uvek nemamo pravi osećaj da je ovo sada naša kuća jer u njoj radimo tek nekoliko meseci pripremajući se za ovo otvorenje. Prostor se nalazi u Parohijskom domu koji je započeo da gradi još naš pokojni prota Jovan Radivojević i mi mu na ovaj način uzvraćamo i trudićemo se da taj prostor oživi i da u njega ljudi dolaze da svoj duh okrepe kulturnim sadržajima koje ćemo ovde pripremati. U dogovoru sa našim vladikom Gospodinom Heruvimom mi smo ovaj prostor zakupili po najpovoljnijoj ceni koju je naša crkva mogla da nam ponudi. Zaista je lep osećaj da ono o čemu smo sanjali tokom dvadeset i više godina sada postane stvarnost. Koristili smo razne prostore, ne žalimo se na njih, ali ipak je mnogo bolje kada neko društvo ima vlastitu kuću - kaže predsednik vukovarskog pododbora Prosvjete Milenko Živković.

Otvorena i galerija slika koja nosi ime po Branimiru Kuruciću

Paralelno sa otvaranjem prostorija otvorena je i galerija slika koja je ponela ime Branimira Kurucića, jednog od najvrednijih kulturnih radnika na prostoru istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Tim gestom vukovarski pododbor želi da mu se oduži i održi uspomenu na njega i njegovo delo.

- Likvna kolonija Boje Vukovara je jedna od aktivnosti koju smo zajedno sa pokojnim Brankom započeli još 1995. godine. Trajalo je to dugi niz godina sve do prerane Brankove smrti, a mi koji smo ostali smo to nastavili, potajno se nadajući da ćemo jednog dana pronaći prostor u kome ćemo svo to bogatstvo moći da izložimo. Jedan deo slika bio je u depou KUD-a Sloga, a mi smo pridodali ovaj naš deo kako bismo kreirali stalnu postavku u ovoj galeriji koja evo nosi Brankovo ime - kaže Živković.

galerija slika „Branimir Kurucić“ skd prosvjeta vukovar slobodan živković dejan kurucić milenko živković

Slobodan Živković, Dejan Kurucić i Milenko Živković

Činjenicom da galerija nosi ime Branimira Kurucića naročito je počastvovan njegov sin Dejan Kurucić, koji je poput svog oca takođe vredan kulturni radnik, a trenutno se nalazi na čelu Ansambla narodnih igara iz Vukovara.

- Naravno da mi sve ovo jako puno znači, kako meni tako i celoj mojoj porodici. Moj otac je bio jedan od osnivača i pokretača rada SKD „Prosvjeta“ na ovom području, a dobar deo njegovih aktivnosti bio je podređen održavanju likovnih kolonija. Drago mi je da će se i na ovaj način čuvati uspomena i sećanje na njega - rekao je Dejan Kurucić.

Održan i kratki svečani program

Novi prostor vukovarskog pododbora otvorio je generalni sekretar SKD „Prosvjeta“ Slobodan Živković.

- Vukovarski pododbor našeg društva je jedan od njegovih najvažnijih pododbora i drago mi je da je posle toliko godina konačno dobio svoje mesto pod suncem. Svi mi, koji delujemo u centrali našeg društva, bili smo jako zainteresovani da se ovo realizuje i zahvalan sam svima koji su nam u tome pomogli. Mi trenutno imamo 53 pododbora i zaista vodimo računa da sve njihove potrebe zadovoljimo na najbolji način. Tako ćemo pokrivati i režijske troškove ovog prostora čime ćemo vukovarskom pododboru značajno olakšati rad i omogućiti mu da nesmetano ovde priprema i realizuje svoje programe - istakao je Slobodan Živković.

U kratkom svečanom programu prilagođenom epidemiološkim merama učestvovale su pijanistkinja Mina Guja, recitatorka Nevenka Lukić i članice Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor Aleksandra i Jana Krtinić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.