Bolji životni uslovi za Srbe iz vinkovačkog kraja

Predstavnici srpske zajednice iz Vukovarsko – sremske županije posetili su Grad Vinkovce i sa gradonačelnikom razgovarali o položaju Srba sa ovoga područja.

Maja Milanović 01.06.2022.
Hajduk-Mirko Mirkovci Srđan Jeremić VSNM grada Vinkovaca

U okviru obilaska opština i gradova na području Vukovarsko - sremske županije u kojima žive pripadnici srpske zajednice, u cilju pomoći u rešavanju njihovih potreba i problema, zamenik župana Srđan Jeremić sa saradnicima u petak 27. maja boravio je u Vinkovcima gde se sastao sa gradonačelnikom Ivanom Bosančićem i pročelnikom kancelarije gradonačelnika Gabrijelom Šokičićem.

Budući da ovo nije prvi susret Jeremića i Bosančića i da je ovakav sastanak već održan pre određenog vremena, gradonačelnik je upoznao prisutne predstavnike srpske zajednice sa ulaganjem u mesto Mirkovci izdvajajući asfaltiranje velikog broja ulica, izgradnju kanalizacione mreže, sanaciju Osnovne škole, izgradnju parohijskog doma te druge važne infrastrukturne projekte u ovom mestu. Jeremić je potvrdio da su to bile stvari o kojima se prethodno razgovaralo i zahvalio se na korektnom odnosu gradonačelnika prema naselju Mirkovci i njegovim stanovnicima.

- Današnji razgovor je bio veoma korektan i produktivan. Ono na čemu uvek insistiram jeste da jasno preciziramo koje su to hitne potrebe srpske zajednice, a da onda načelnik ili gradonačelnik te lokalne samouprave kaže u kojem vremenu se određene stvari mogu napraviti. Dogovorili smo određene konkretne aktivnosti i definisali termine njihovog završetka – rekao je Jeremić.

Na sastanku se potom pristupilo analizi trenutnih potreba pa je tako istaknuta potreba uređenja groblja i sanacija kapele za šta je rečeno da će biti urađeno do kraja leta.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici fudbalskog kluba Hajduk Mirko koji su ukazali na loše finansijsko stanje u klubu te je gradonačelnik obećao da će na osnovu pisane molbe kluba za potrebe kluba uplatiti interventna sredstva. Takođe je ukazano i na potrebu asfaltiranja ceste koja vodi prema ovom fudbalskom klubu.

Gradonačelnik je upoznao prisutne da je kanalizacija prošla kroz Mirkovce pa se asfaltiranje može odraditi. Po njegovim rečima, ova cesta će biti presvučena asfaltom krajem leta ili početkom jeseni.

VSNM grada Vinkovaca Hajduk-Mirko Mirkovci

Obilazak FK Hajduk-Mirko Mirkovci

Nadalje, dogovoreno je postavljanje dečijeg igrališta na određenoj lokaciji u ovome mestu, potpisivanje ugovora sa lovačkim društvom o korišćenju postojećih prostorija na duži niz godina kako bi se ono moglo javljati na raspisane konkurse za uređenje prostorija, osigurana su sredstva za kontinuiran rad VSNM grada Vinkovaca, a razgovaralo se i o postavljanju biste Nikoli Tesli u centru naselja.

Predsednik VSNM grada Vinkovaca Vladimir Miškić zahvalio se gradonačelniku na donaciji sredstava za kupovinu klima uređaja za prostorije ovog manjinskog veća te pohvalio dolazak predstavnika grada na manifestacije koje ovo Veće organizuje tokom godine. Pohvalio je današnji sastanak i njegove zaključke kao i ono što je u prethodnom vremenu grad uradio u Mirkovcima.

Osim Jeremića i Miškića, sastanku su prisustvovali predsednik i sekretar VSNM VSŽ Svetislav Mikerević i Dušan Latas, predstavnik fudbalskog kluba Hajduk Mirko Branislav Stojanović i član IO ŽO SDSS-a ispred grada Vinkovaca Bogdan Maglov.

Podrška i od Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru

Generalni konzul Aleksandar Nakić obišao je Mirkovce i klub Hajduk-Mirko gde se upoznao sa predstavnicima kluba i uslovima u kojima deluju.

- Uslovi za razvijanje fudbalske igre u Mirkovcima su odlični, infrastruktura je dobra, svlačionice su profesionalne, s tim što uvek može bolje. Ljudi su spremni na saradnju i ovom prilikom smo im doneli pozdrav iz Republike Srbije od sportskih prijatelja, pre svega gospodina Radinovića, fudbalske lopte i opremu u vidu garniture dresova. Naša saradnja sigurno neće stati i na ovome se neće završiti – izjavio je Nakić.