Borovski folkloraši gostovali na festivalu u Poljskoj

Članovi borovskog Nušića gostovali su od 7. do 9. avgusta u poljskom gradu Bilgoraju na tamošnjem sedmom po redu Festivalu kulture.

Slavko Bubalo 25.08.2020.
Borovski folkloraši kud branislav nušić borovo

Pored domaćina iz Bilgoraja i Borovaca koji su predstavljali Srbe iz Hrvatske na festivalu su nastupili i umetnički ansambli iz Slovačke i Izraela. Inače, ovaj festival je ranijih godina okupljao mnogo više učesnika, ali je ove godine zbog opasnosti od širenja koronavirusa organizator taj broj smanjio. I pored toga borovski Nušić ostao je u najužem izboru organizatora.

- Pratili smo gde se sve održavaju međunarodni festivali po Evropi tako da smo naišli na ovaj u Poljskoj. To nam je odgovaralo jer smo želeli da malo promenimo dosadašnje destinacije po Bugarskoj, Mađarskoj i Makedoniji gde smo bili već po dva puta. Prijavili smo se i nakon dva meseca smo dobili pozitivan odgovor. Zbog ovog problema sa virusom stalno smo bili u kontaktu sa organizatorima koji su program zbog svega toga redukovali. Sa predviđenih devet zemalja učesnica knjiga je spala na samo tri zemlje koje su dobile pozivnice i nastupile uz domaćine – rekao nam je nakon gostovanja u Poljskoj predsednik KUD-a Branislav Nušić iz Borova Rado Bosić.

Festival u Bilgoraju, ističe naš sagovornik, spada u jedan od bolje organizovanih festivala u Evropi i Borovcima je zaista imponovao nastup na njemu. Za sve članove to je bilo jedno novo, lepo iskustvo koje će dugo pamtiti.

- Domaćin nas je jako lepo primio i imali smo priliku da se upoznamo sa društvima iz Poljske, Slovačke i Izraela što će nam svakako pomoći jer smo proširili krug ljudi i zemalja sa kojima u budućnosti možemo da ostvarimo saradnju. Samih učesnika bilo je stotinak jer je organizator strogo vodio računa o tome da se poštuju mere koje su u Poljskoj na snazi zbog koronavirusa. Samim ti bilo je i manje publike ali to nimalo nije umanjilo ili pokvarilo kompletan ugođaj. Na primer, učesnici su morali da nose maske do samog izlaska na pozornicu, ali to njima nije smetalo s obzirom da su svi bili u istom položaju – ističe Bosić.

Podsetili se dogodovština od pre četiri godine

Jedan dan Borovci su proveli i u Zamošću u kom su gostovali pre četiri godine. Zamošć je mnogo veći grad od Bilgoraja i bila je to prilika da se oni koji su tu gostovali podsete svega što su tada doživeli.

- Pao je dogovor sa Slovacima iz Košica da se uspostavi saradnja i daće Bog da se sve ovo sa virusom završi pa da jedni drugima idemo u goste. I domaćinima iz Poljske uputili smo poziv da prvom prilikom budu naši gosti. Moram reći da su to veoma dobri ljudi, da su sve vrhunski organizovali i zaista iz Poljske nosimo lepe uspomene. Upoznali smo grad i njegovu kulturu, a što je najvažnije njegove dobre ljude – kaže predsednik borovskog Nušića.

Borovski folkloraši kud branislav nušić borovo

Defilei ulicama Bilgoraja održavani su svaki dan, a koncerti su održavani na letnjoj pozornici. Nastup svakog ansambla trajao je po 40 minuta i Borovci su za ovu priliku odigrali igre iz Leskovca, igre iz Resave i igre iz Baranje koje su od strane tamošnje publike bile posebno lepo primljene i ispraćene ovacijama publike.

Koncert kojim je festival zatvoren održan je pod dirigentskom palicom Andžeja Glovackog.

Pripreme za festival u Borovu

Pripreme za održavanje festivala u Borovu koji će biti održan 29. avgusta su u završnoj fazi. Sam datum festivala koji se inače održava u maju ili junu je pomeren i na njemu neće biti gostiju iz inostranstva jer su mere za prelazak granice pooštrene pa sve to komplikuje stvari.

- Festival ove godine neće biti međunarodni ali ćemo ipak zadržati kontinuitet a program će, i pored toga što će biti realizovan domaćim snagama, verujem, biti zanimljiv i dobar. Naše društvo nastupiće sa svim svojim sekcijama i sa svim uzrastima, nastupiće i naš tamburaški orkestar, a u goste će nam doći regionalni ansambl iz Vukovara kao i Ukrajinci iz Petrovaca. Verujem da će publika biti zadovoljna. Možda nam u goste dođu Mađari ali to je još uvek neizvesno pa ako ne uspeju, moraćemo bez njih – zaključuje Bosić.

Festival koji je najavljen biće 21. po redu okupljanje folkloraša u Borovu.