Borovsko veče roka uz bendove iz Novog Sada i Daruvara

Da rok muzika, bar kada je o Borovu reč, nema svetlu budućnost pokazalo se 7. septembra kada je u ovom mestu održano tradicionalno veče roka, odnosno „Borovo rok najt“.Naime, odaziv publike bio je izuzetno loš iako su se organizatori, borovsko udruženje mladih BUM i opština Borovo, zaista podrudili da održe nivo pa su i ove godine angažovali dve veoma dobre rok grupe.

Slavko Bubalo 10.09.2018.
Borovo rok najt Cat paws Daruvar

Kat Povs (Mačje šape) stigli su iz Daruvara, a Barflajs (Barske mušice) koja je prošle godine u Borovu bila predgrupa čuvenog Van Goga dolazi iz Novog Sada.

- Ovakve događaje nije nimalo lako organizovati. Prošle godine bio je Van Gog pa smo i ove godine pokušavali da dovedemo neko zvučno ime poput Galije, Ju grupe ili Kerbera, ali za tako nešto nismo imali sredstava. U Vukovaru više gotovo da i nema bendova koji redovno sviraju, a ova manifestacija je i bila zamišljena na način da se našim lokalnim bendovima da prilika za dobar nastup tako da smo bili prinuđeni da idemo u širinu. Mislim da smo ipak uspeli da publici i ove godine obezbedimo dobru svirku jer ove dve grupe, različite po žanru koji neguju, nude zaista dobru svirku. Borovo baš i nije poznato kao nekakvo mesto roka, ali nastup Van Goga prošle godine je to donekle promenio. Naravno, taj standard je teško održati, ali mi se trudimo da održimo tradiciju – rekao je uoči koncerta Dušan Velimirović, jedan od organizatora događaja.

Svirka dobra, publike bezobrazno malo

Iako, što se tiče dolaska publike, veče nije obećavalo, nastup Kat Povsa bio je zaista pravo otkrovenje. Žestoki rokabili, odličan bend sa izvrsnim basistom, bubnjarem, gitaristom i vanserisjkim pevačem, oduševio je sve one koji su odlučili da dođu. Iako malobrojna, publika je svaku izvedenu pesmu propratila ovacijama.

- Prvi put smo ovde, a inače najviše sviramo po Austriji, Sloveniji, u Zagrebu, po Jadranu i radimo evo već osam godina. Sviramo uglavnom obrade muzike iz pedesetih godina, ali su sve te pesme obrađene na naš način tako da smo ih gotovo i prisvojili. Rokabili je vrlo pozitivna muzika, muzika za ples, i sa sobom donosi mnogo pozitivnih emocija i zato je publika dobro prihvaća – rekao je pre nastupa Josip Martinović koji u bendu peva i svira ritam gitaru.

Kako je nastup Kat Povsa odmicao i publika je lagano dolazila, ali njihov broj nije narastao na više od šezdesetak najvatrenijih zaljubljenika roka. Drugi bend ove godine, čini se, nije bio toliko ubedljiv kao prethodne, ali je ipak solidno odradio svirku. Probranim domaćim stvarima držali su malobrojnu publiku na okupu sve do kraja koncerta.

- Prošle godine bila je odlična atmosfera zahvaljujući naravno činjenici da smo bili predgrupa Van Gogu. To nam je zaista puno značilo i bila nam je velika čast. Večeras ćemo uglavnom svirati domaći, takozvani Ju rok repertoar. To i publika u Novom Sadu, gde redovno sviramo barem jednom mesečno, najviše voli pa smo i mi nekako slično opredeljeni. Nadam se da će publika uživati – rekao je Siniša Bujandrić, vokal i prateća gitara u bendu Barflajs.

Borovo rok najt Barflys Novi Sad

Barflajs

I pored vrlo dobrog koncerta u Borovu u vazduhu je ipak ostalo da visi jedno pitanje, a ono glasi: Kako to da mnogo ljudi u Vukovaru i okolini tvrdi kako ovde nema nikakvih dešavanja po pitanju rok muzike, da više nema svirki ni po kafićima i pogotovo da nema koncerata, a onda se na jednom ovakvom dešavanju pojavi tako bezobrazno malo ljudi?

Oni koji to tvrde, a ima ih dosta, na taj način ne samo da demantuju sami sebe nego i obeshrabruju entuzijaste da ovakve manifestacije i organizuju.