Brođani proslavili Kočićev 145. rođendan

U organizaciji KUD „Branko Radičević“ i pododbora SKD „Prosvjeta“ iz Slavonskog Broda 29. juna održano književno veče posvećeno velikom srpskom piscu Petru Kočiću.

KUD „Branko Radičević“ Jovo Dimić

Cilj ovog kulturnog okupljanja održanog u organizaciji brodskog pododbora SKD „Prosvjeta“ i KUD-a „Branko Radičević“ bio je da se publika upozna sa književnim delom Petra Kočića, srpskog pisca koga smatraju jednim od prvih književnika moderne u srpskoj književnosti. Kočić je ujedno bio i ličnost koja je svojim životom i političkim radom obeležila istoriju srpskog naroda na ovim prostorima.

– Književno veče održano je 29. juna na sam datum Kočićevog rođenja. Na taj način smo obeležili i proslavili njegov 145. rođendan. Veoma zanimljivo predavanje o Kočiću i njegovom delu održao je profesor Jovo Dimić i Sijekovca u Republici Srpskoj – rekao je predsednik prosvjetinog pododbora iz Slavonskog Broda Zoran Ratković.

Profesor Jovo Dimić je ceo svoj život posvetio evociranju uspomena na slavne i značajne pisce među kojima Petar Kočić zauzima jedno od najznačajnijih mesta.

– Petar Kočić umro je pre više od sto godina, a poživeo je svega četrdeset, slično kao i Branko Radičević. Dobri ljudi su jedno od najvećih blaga ovog sveta i sa dobrim ljudima nikada niste sami. Petar Kočić nije bio ni bogat, a ni preterano slavan ali je bio dobar čovek i pre svega odličan pisac. Neko sa Zapada je jednom rekao da Šekspir nije bio pisac za određeno nego za sva vremena, a ja tvrdim da i na Istoku ima pisaca koji će trajati večno i koji su, gledajući u nebo videli i svoje i tuđe snove. Bili su to pisci koji su koračali putanjama mnogih života i kojima mašta nije bila ograničena. Oni su ono što je zakopano duboko u njima na pravi način iznosili pred druge. Petar Kočić bio je primer branioca vere svojih otaca – rekao je, između ostalog, profesor Dimić.

Predavanju je prisustvovalo dvadesetak posetilaca, a u sklopu redovnih aktivnosti sledeći gost pododbora biće profesor Filip Škiljan istoričar, koji će održati predavanje o pravoslavnoj crkvi u Slavoniji.