Dalj: 14. sajam starih zanata i običaja i 10. gužvarijada

U organizaciji opštine Erdut, opštinske Turističke zajednice, Srpskog kulturno umetničkog društva “Branko Radičević” i Mesnog odbora, u Dalju je 6. oktobra održan 14. Sajam starih zanata i običaja i 10. jubilarna gužvarijada. Obe ove manifestacije promovišu tradiciju, kulturu, običaje i gastronomiju erdutske opštine.

Slavko Bubalo 08.10.2018.
Dalj: 14. sajam starih zanata i običaja i 10. gužvarijada

Sajam na kom se predstavilo dvadestak izlagača i gužvarijadu na koju se prijavilo petnaestak takmičarki otvorio je načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

- Svake godine obogaćujemo sadržaj ovih manifestacija i pokušavamo da donesemo nešto novo. Nije to bog zna šta veliko, ali mi se trudimo, zajedno sa našim dobrim domaćinima, da sve to bude lepo i da se ljudi zabave. Tu se predstave i sva naša udruženja koja ovde prikazuju svoje trofeje, lovačka i ribolovačka društva pripremaju lokalne specijalitete, a ove godine imaćemo i desetak kulturno umetničkih društava. Sajam ima i međunarodni karakter jer i ove godine imamo goste iz Republike Srbije i Republike Srpske - ističe načelnik Vesić.

U kulturnom programu učestvovalo je oko 400 učesnika. Pored folklornih grupa sa područja erdutske opštine i mališana iz Dečjeg vrtića “Mali princ” u Dalju, nastupili su i gosti iz zagrebačkog i slatinskog pododbora SKD “Prosvjeta, zatim KUD “Liješće” iz Liješća u Republici Srpskoj, Slovačko kulturno-umetničko društvo “Ljudevit Štur” iz Iloka i Plesni studio “Bolero” iz Osijeka.

- Ovu manifestaciju pod nazivom "Pesma i ples uz gužvaru i vino" osmislili smo u saradnji sa našim Preduzetničkim centrom. Što se takmičenja u spravljanju gužvara tiče mi jedino očekujemo da će biti lepo i veselo, a osvajanjem nagrada se ne opterećujemo. Ovde na licu mesta pripremamo samo jednu gužvaru, čisto da prikažemo običaj, a za takmičarski deo učesnice donose gužvare koje su pripremile kod kuće - objašnjava Slavica Mašić, sekretar SKD-a "Branko Radičević" iz Dalja.

Dalj: 14. sajam starih zanata i običaja i 10. gužvarijada

Veselo i fino uz gužvaru i vino

Na štandovima postavljenim u dvorištu Doma kulture prikazani su ručni radovi, rukotvorine, ukrasni predmeti, suveniri i nešto domaćih proizvoda poput meda, soka od aronije, rakije i sl.

Treba reći da ovakve manifestacije doprinose i obogaćenju turističke ponude u opštini jer uvek treba pronaći način za dodatne sadržaje koji u ovaj kraj mogu da privuku turiste.

- Mi nemamo neku pravu evidenciju koliko ovuda prođe cikloturista na primer, sem one u smeštajnim objektima. Oni se ovde obično zadržavaju po jedan, eventualno dva dana. Da je njihovo prisustvo značajno i korisno vidi se i po tome što ovde imamo niz punktova za biciklistička stajališta i što ovde u Dalju radimo tačke za punjenje guma i sitne popravke bicikala. Oni su aktivni cele godine i to treba iskoristiti na što bolji način. Prihodi od turizma u našoj opštini za sada nisu veliki, ali opština ulaže i još puno mora da uloži u turizam. Nedostaje nam infrastruktura i dodatni sadržaji kojima ćemo biti u stanju da privučemo turiste u naš kraj - potpredsednik Turističke zajednice opštine Erdut Darko Barjaktarević.

Iz godine u godinu broj dolazaka i noćenja na području opštine Erdut se povećava. Povećava se i broj onih koji ulaze u taj posao, otvaraju se i novi smeštaji pa već sada opština raspolaže sa 115 ležaja, a 18 poslovnih subjekata bavi se smeštajem turista. Kontinentalni turizam ima svoje specifičnosti i svoje prednosti, a na ljudima koji ovde žive je da otkriju način na koji mogu da privuku turiste da dođu i ovde provedu vreme koje su predvideli za svoj odmor.

Manifestacije poput Sajma starih zanata i običaja i Gužvarijade su svakako značajan doprinos tome cilju.