Dani hleba u Osnovnoj školi Trpinja

Dani hleba, tradicionalna manifestacija koja se obeležava u svim vrtićima, školama, učeničkim domovima i institucijama koje se bave decom na specifičan način obeleženi su i u Osnovnoj školi u Trpinji.

Dani hleba Trpinja naslovna

Dani hleba obično se održavaju krajem oktobra, a povezani su sa Svetskim danom hrane kako bi se podigla svest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznovrsnosti. Tada deca, učenici i njihovi vaspitači i nastavnici u prostorijama škola postavljaju izložbe plodova zemlje svog zavičaja, hleba i drugih proizvoda, različitog semenja, ali i alata koji su se koristili u preradi žitarica.

Kuvaricom protiv zaborava

Učenici Osnovne škole u Trpinji Dane hleba obeležili su 19. oktobra i to na zaista specifičan način. Naime, pre pet godina nastavnica Anđelka Parabucki došla je na ideju da deca uz pomoć svojih roditelja i baka sakupljaju recepte starih jela koja su se pripremala u njihovom selu što su đaci s oduševljenjem prihvatili. Tako je nastala i kuvarica sa receptima tih tradicionalnih jela koja je i objavljena u tiražu od 200 primeraka.

– Nekad sam i sama poželela da pripremim jelo po nekom starom receptu ili moje ili nekih drugih baka. Trpinja uglavnom ima svoje recepte i moja želja je bila upravo to, da sačuvam taj trpinjski stil. Deca su tu ideju s oduševljenjem prihvatila što, moram da priznam, nisam očekivala jer deca danas brzo gube interes za bilo šta – napominje nastavnica Anđelka.

Učenici su u školi održali i radionicu na kojoj su sami pripremili mnoga jela iz svoje kuvarice.

dani hleba Trpinja 2

– Recepte za ovu knjižicu, koja sadrži način pripreme za blizu sto raznih slanih i slatkih jela te torti i kolača, učenici su strpljivo sakupljali pet godina. Naime, đaci drugog razreda uče o čovekovoj ishrani i na tu temu, šta se jede danas, a šta se jelo nekada mi smo krenuli u akciju da te recepte sakupimo i otrgnemo od zaborava – objašnjava Anđelka Parabucki kako je došlo do ove ideje.

Ova manifestacija u Osnovnoj školi Trpinja je jedna od najvećih i najbolje prihvaćenih jer u njoj učestvuju i deca i njihovi roditelji.

– Na ovu našu kuvaricu koju smo danas i svečano objavili smo veoma ponosni. Roditelji zapravo i nisu znali da smo je pripremali pa je ovo za njih bilo pravo iznenađenje. Svako od njih će dobiti po primerak ove knjižice što će, verujem, doprineti da se naša srpska tradicija otrgne od zaborava – ističe direktorka trpinjske Osnovne škole Vesna Vujić.

I svečanost je bila veoma lepo organizovana. Najpre je održana molitva, a učenici su pre nego što su predstavili svoj rad zajedno sa sveštenicima uglas očitala Oče naš. Nakon molitve đaci su jedan za drugim iznosili i prezentovali jela koja su u školi sami pripremali.

Stolovi u učionici u kojoj je priredba održana bili su prepuni njihovih gastronomskih rukotvorina koje su nakon svega svi zajedno imali priliku i da isprobaju. Papule, flekice, kajgane, pereci slani štapići, popare, kuruze, knedle, pogačice… Trpinjski kuvar prepun je recepata koji su, ovako sabrani, sačuvani i za nove generacije.