Deca pesmom u Borovu ispratila 2023. godinu

U četvrtak 28. decembra u Borovu je održan Novogodišnji koncert dečijeg pevačkog hora Sanjalice.

Dečiji hor Sanjalice

U organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta pododbor Borovo, na poseban način, kako samo deca znaju u Borovu je pesmom ispraćena 2023. godina, a na taj način članovi Dečijeg pevačkog hora Sanjalice prikazali su sve ono što su naučili u ovoj godini.

– Hor je osnovan pre dve godine i trenutno brojimo 14 dece. Probe uglavnom imamo jednom nedeljno, ali ako nam sledi nekakav nastup, onda pojačamo pa se okupimo dva do tri puta nedeljno. Cilj nam je, pre svega, da se družimo, da se deca oslobode straha od javnog nastupa, da se igraju i da kroz pesmu nauče neke stvari. Deci je centralni događaj nastup, na probi uglavnom budu dobri, iako znaju biti i nestašni, ali slušaju, uče i žele da nauče – kaže voditeljka Dečijeg hora Sanjalice Katarina Lukić.

Pored domaćina ovo veče uveličali su i članovi Dečijeg pevačkog hora Javorčići iz Vukovara, a želja lokalnog Prosvjetinog pododbora bila je da upravo dečijim koncertom završe sa svojim aktivnostima za ovu godinu.

– Sve ono što smo planirali smo i ostvarili, budući da smo imali dve godine koronavirus kada nismo mogli da radimo, ali smo maksimalno i njih iskoristili pa smo prostor naše biblioteke uredili, opremili i doveli u jednu malo lepšu sliku nego što je nekada bilo. U ovoj godini imali smo brojne aktivnosti, trudimo se da se u tim aktivnostima mogu pronaći i najmlađi, ali i najstariji. Imamo radionice za decu, kulturne tribine za odrasle, imamo i klub čitalaca, budući da je osnovna delatnost u borovskom pododboru biblioteka. Sve su to raznovrsne aktivnosti koje provodimo tokom čitave godine, a najviše nas na kraju godine veseli kada možemo da zaključimo da smo sve to odradili – izjavila je predsednica SKD Prosvjete pododbor Borovo Radmila Latas, koja ističe kako njihov pododbor broji 110 odraslih članova i 60 dece koji su članovi biblioteke ili hora Sanjalice.

Dečiji hor Sanjalice Javorčići

Na koncertu su se domaćini predstavili sa delom repertoara kojeg su uvežbali ove godine, ali su nam otkrili i svoje novogodišnje želje.

– Poželela sam svašta, jednog kucu i svašta nešto, a drugim ljudima želim sreću, ljubav i zdravlje – rekla nam je osmogodišnja Milana Čupić, dok njena sestra, petogodišnja Anja, takođe voli da peva a pored kuce poželela je i karmin.

Njihova drugarica iz hora šestogodišnja Elena Ivančević, takođe ima novogodišnje želje.

-Volim svašta da pevamo, jer tu imamo šta da naučimo. Volela bih da mi Deda Mraz donese pametni sat, a drugim ljudima želim sreći, zdravlje i puno ponosa – kaže nam Elena.

Ovom prilikom organizatori su se zahvalili i svima onima koji pomažu njihov rad, a to su, pre svega, Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, SKD Prosvjeta, Opština Borovo, Zajedničko veće opština Vukovar, Vukovarsko-sremska županija, ali i Ministarstvo kulture Republike Srbije.