Deca u Banovcima slikanjem pronose ideju mira

U Banovcima održana likovna radionica sa koje će radovi biti poslani na Međunarodnu izložbu u Češkoj Republici.

Srbi Hr 22.01.2024.
banovci slikanje

Udruženje „Zeleno mače“ iz Banovaca organizovalo je 17. januara likovnu radionicu za decu od četiri do 16 godina starosti, a radovi koji su na njoj nastali biće poslani na 52. Međunarodnu izložbu dečjih radova u Lidicama u Češkoj Republici. Deca su radove slikala na zadane teme kao što su karavani, komunikacije i transport.

Izložba u Lidicama velika je međunarodna izložba na koju se u prethodnim godinama prijavljivalo oko 25.000 radova iz sedamdesetak zemalja. Izložba se održava u memorijalnom centru sela Lidice kod Praga, mestu sećanja na stradanje ovog sela koje je nacistički okupator uništio 10. juna 1942. godine.

Na otvaranju radionice pročitana je pozdravna poruka ambasadora Češke Republike u Hrvatskoj, Milana Hovorke u kojoj je ambasador naglasio značaj učešća dece iz Banovaca na ovom međunarodnom konkursu, ističući kako Lidice, već dugi niz godina šalju univerzalnu poruku o važnosti dečje umetnosti u promociji mira.

- Stradanje sela Lidice, njegovih stanovnika među kojima i velikog broja dece, najveća je tragedija na prostoru Češke u periodu Drugog svetskog rata. U memorijalnoj galeriji svake se godine od 1967. organizuje međunarodna dečja likovna izložba u znak sećanja na tragične događaje iz juna 1942. godine. Drago mi je da će i deca iz Banovaca i okolnih sredina postati deo mreže dece koja svojim angažmanom pronose ideje mira, zajedništva i međusobnog poštovanja – rekao je između ostalog ambasador Hovorka u svojoj poruci.

Učešće u radionici najavili su i prijatelji udruženja iz drugih mesta koji će svoje dovršene radove dostaviti naknadno, a onda će svi zajedno biti poslani u Češku.

Sedište udruženja „Zeleno mače“, selo Banovci, i samo nosi bremenitu istoriju i tužnu sudbinu proživljenu tokom Drugog svetskog rata. Upravo u Banovce su preselili preživeli meštani obližnjeg sela Ivanci koje je 30. novembra 1943. godine doživelo istu sudbinu kao i češke Lidice i koje je tada do temelja uništeno.

Predsednica udruženja „Zeleno mače“ Slavica Gostić istakla je da njihov kraj i Lidice povezuje upravo slična sudbina, a odnos Češke Republike prema stradanju u Lidicama pohvalila kao primer i lekciju iz koje može da se uči.

- Naše udruženje posvećeno je očuvanju sećanja, ali i izgradnji bolje budućnosti, zato svim učesnicima želim ugodan rad i puno uspeha na konkursu u Češkoj – rekla je tom prilikom Slavica Gostić.

Likovnu radionicu je kroz projekat nazvan „Od Ivanaca ka Lidicama: nesavladiv duh dečje umetnosti kao most ka budućnosti“ podržalo  Zajedničko veće opština iz Vukovara.