Dodeljene plakete i nagrade zaslužnim pojedincima u zajednici

U Gradu Kninu održana je Svečana sednica Veća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije, a povodom krsne slave Veća Prenosa moštiju Svetog Nikolaja.

slava Veća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije

Nakon čitanja izveštaja za proteklu godinu u kojoj su kao dve posebno važne stavke istaknuti dopunski izbori i popis stanovništva, predsednik Veća Borislav Šarić rekao je kako u ovoj županiji odnosi između srpske nacionalne manjine i većinskog hrvatskog naroda mogu poslužiti za primer. Ipak naveo je i probleme poput demografskih, budući da se broj pripadnika srpske zajednice po najnovijem popisu drastično smanjio što će se, neminovno, negativno odraziti i na jedinice lokalne samouprave.

– Ukupan broj stanovnika u Županiji manji je za više od 10 posto, a najviše u jedinicama lokalne samouprave gde srpska zajednica živi u značajnijem broju. Podaci koje očekujemo kada je u pitanju nacionalni sastav verovatno će doprineti smanjenju prava srpske zajednice, ponajviše u gradu Skradinu gde je izgledno da ostajemo bez mesta zamenika gradonačelnika, ali i u Opštini Kistanje gde bi pitanje većine koju sada imamo moglo biti upitno – rekao je Šarić

Šarić je naveo i problem zapošljavanja u telima lokalne i regionalne samouprave i javnim preduzećima, posebno kada se radi o Hrvatskim cestama, Šumama, HEP-u, OŠ Kistanje i NP Krka. On je naveo da u županijskim službama u Kninu i Šibeniku od ukupno 165 zaposlenih, svega tri osobe slave pravoslavni Božić, te pozvao pripadnike srpske zajednice da se pri zapošljavanju pozovu na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

– Nedavno smo dobili pritužbe na rad nastavnice hrvatskog jezika u jednoj kninskoj Osnovnoj školi, koja konstantno ponižava učenike srpske nacionalnosti, ali to su stvari koje roditelji moraju prijaviti, a naše je da na njih upozorimo i damo im podršku da to i učine. Na sreću ovo je redak slučaj, pa slobodno mogu reći da je život naše dve zajednice i dalje primer mnogim, posebno susednim županijama – istakao je Šarić.

slava Veća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije vaska radulović zdravko likić
Vaska Radulović i Zdravko Likić

Kao politički najznačajniji iskorak Šarić je istakao imenovanje Anje Šimprage za potpredsednicu Vlade koje je svojim dolaskom uveličala svečanost.

Potpredsednica Vlade RH, Anja Šimpraga, podsetila je na činjenicu da Hrvati i Srbi na kninskom području stolećima zajedno žive i da poslednjih godina dele iste probleme u borbi za opstanak. Šimpraga se dotakla i nedavnih primera govora mržnje u javnom prostoru naglasivši kako takve stvari ne smeju obeshrabriti, već podstaknuti na borbu za ostvarenje prava i mogućnosti bolјeg života za sve.

– Posebno važnim za nas smatramo skorije otvaranje Srpskog kulturnog centra u Kninu i nadam se da ću u tom prostoru videti svu decu, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost – poručila je, između ostalog, Šimpraga.

Svečanoj sednici Veća prisustvovao je i izaslanik župana, njegov zamenik iz redova pripadnika srpske zajednice Ognjen Vukmirović, koji je najavio da je Županija osigurala sredstva za stručnog sekretara Županijskog veća srpske nacionalne manjine što do sada nije bio slučaj. Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnici Knina i Drniša, Marijo Ćaćić i Josip Begonja.

Gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić, naglasio je kako u Kninu ne postoji suživot nego zajednički život pripadnika manjinskog i većinskog naroda. On je pomenuo i kako je izbor Anje Šimprage za potpredsednicu Vlade RH dobra vest za grad Knin, te da očekuje nastavak dobrog primera dosadašnje saradnje.

Treću godinu za redom Svečana sednica bila je povod i za dodelu plaketa i nagrada Veća zaslužnim pojedincima u zajednici. Plaketu Simo Matavulj dobili su mladi preduzetnici Brankica Borović i njen suprug Paolo, Plaketu Savo Bjelanović primili su gradonačelnik Skradina Antonio Brajković i preduzetnik Pero Škorić, dok je Nagrada Dositej Obradović otišla u ruke Vaske Radulović i Zdravka Likića iz kninskog studija TV produkcije Zajedničkog veća opština.